RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA, ZARAŽENA I BEBA OD 13 MESECI! Novi presek "Batuta" zabrinjava!
Foto: Shutterstock

virus se širi

RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA, ZARAŽENA I BEBA OD 13 MESECI! Novi presek "Batuta" zabrinjava!

Društvo -

Od malih boginja obolela je i trinaestomesečna beba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ukupno je registrovano 19 potvrđenih slučajeva morbila zaključno sa 25.2.2024. godine.

- Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovano je 16 slučajeva morbila, koji su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih - saopštio je "Batut"

Dana 13.2.2024. godine potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

- Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci - navodi se u njihovom saopštenju.

"Batut" podseća da su od 7.2.2024. godine na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track