RODITELJI UČENIKA "RIBNIKARA" POZDRAVILI FORMIRANJE RADNE GRUPE: Za uspostavljanje Memorijalnog centra traže dodatna objašnjenja
Foto: Zorana Jevtić

PODRŠKA

RODITELJI UČENIKA "RIBNIKARA" POZDRAVILI FORMIRANJE RADNE GRUPE: Za uspostavljanje Memorijalnog centra traže dodatna objašnjenja

Društvo -

Roditelji učenika OOŠ "Vladislav Ribnikar" pozdravili su odluku Vlade Srbije od 8. marta da se oformi Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra i saopštili da će toj grupi pružiti podršku u radu i pomoći joj da se u sagledavanjima mogućih rešenja uzmu u obzir i potrebe učenika škole.

Ribnikar
foto: Nenad Kostić

- Mi, roditelji učenika koji pohađaju OOŠ "Vladislav Ribnikar", pozdravljamo odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra, i smatramo da je ona trebalo da bude doneta mnogo ranije ali i da je trebalo da obuhvati i druge članove - nastavnike, roditelje i pogotovo psihologe, psihoterapeute i psihijatre koji su bili uključeni u proces oporavka naše dece. Pružićemo podršku Radnoj grupi u njihovom radu i smatramo da je nužno da se u njihovim sagledavanjima mogućih rešenja uzmu u obzir i potrebe učenika škole - navedeno je u saopštenju.

Roditelji, međutim. skreću pažnju da je tačkom 13. navedene Odluke, do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti izuzeta iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela broj 5053 КO Vračar, odnosno zatvoreno je više od polovine nekadašnje škole, sa pratećim sadržajima.

Ističu da se tek u tački 14. Odluke samo navodi da se Ministarstvo prosvete obavezuje da obezbedi odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi.

- Duboko smo uznemireni, kao i naša deca, neizvesnošću sudbine škole i uslova za obrazovanje - istaknuto je u saopštenju roditelja koji stoga zahtevamo od nadležnih organa:

- Da se tačka 13. Odluke Vlade o formiranju Radne grupe o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu od 8. marta 2024. godine, o izuzimanju parcele u celosti, stavi van snage; Da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, deo škole sa pratećim sadržajima koji se nalazi na katastarskoj parceli 5053 КO Vračar, da na korišćenje Školi radi obavljanja prosvetne delatnosti, uz zatvaranje dela škole u kome se dogodio masakr, uvažavajući osetljivost prema porodicama ubijenih, do donošenja rešenja za Memorijalni centar, bez prejudiciranja i želje za mešanjem u isto.

Ribnikar
foto: Nemanja Nikolić

Roditelji zahtevaju i da Vlada Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo prosvete, u najkraćem roku, odnosno u roku od 48 sati, predstavi školi, nastavnicima, zaposlenima, đačkom parlamentu i roditeljima plan za "obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi" i da zatim Vlada Srbije taj plan i odgovarajuću dinamiku realizacije plana potvrdi formalnom Odlukom uz pisane garancije kako bi on postao obavezujući za sve.

Zahtev roditelja je i da Vlada Srbije potvrdi svoju raniju odluku o tome da će celokupan nastavni kadar OOŠ "Vladislav Ribnikar" ostati u radnom odnosu bez obzira na broj učenika u narednim školskim godinama, kao i da se u rad Radne grupe o uspostavljanju Memorijalnog centra uključe kao formalni članovi i predstavnici roditelja preživele dece, nastavnika škole i stručnjaci koji su bili uključeni u isceljenje naše dece i koji i dalje aktivno pomažu školi, učenicima, nastavnicima.

Rodizelji su u saopštenju najavili i da će danas u 19.30 časova ispred škole u ulici Svetozara Markovića održati skup podrške i zajedništva u trajanju od 40 minuta koliko traje i školski čas u OOŠ "Vladislav Ribnikar".

Bonus video:

00:41

Radovi na adaptaciji dela škole Vladislav Ribnikar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track