"KOJA JE OVO OTIMAČINA?!" 22.800 dinara za 2 noći u hotelu sa 3 ZVEZDICE u NIŠU: Roditelji pobesneli zbog nove cene za ekskurziju
Foto: Shutterstock

POLEMIKA

"KOJA JE OVO OTIMAČINA?!" 22.800 dinara za 2 noći u hotelu sa 3 ZVEZDICE u NIŠU: Roditelji pobesneli zbog nove cene za ekskurziju

Društvo -

Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave su postale luksuz jer poskupljuju dva puta godišnje što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

Na Instagram stranici serbialive_beograd pojavila se objava sa novim cenama ekskurzija.

- Ekskurzija za osmake tri dana dve noći u Nišu pritom hotel sa tri zvezdice. Šta roditelji plaćaju 22.800 dinara?! Isto tako petaci jedan dan Veliki Mokri Lug - Smederevo Golubac 6.800 dinara - navodi se u objavi i dodaje:

ekskurzije
foto: Instagram Printscreen/Serbialive_Beograd

- Sedmaci dva dana jedno noćenje BG 14.600. Da li postoji neko ko može roditeljima da objasni koja je ovo otimačina? Čemu ovolike cene. Hvala najlepše.

Međutim, Aleksandar Seničić, direktor Jute, rekao je nedavno za Kurir da ekskurzije poskupljuju dva puta godišnje - na proleće i na jesen.

- Kod izleta najveći trošak predstavljaju cene autobusa, dok se i cene goriva menjaju na nedeljnom nivou. Po pravilniku agencije iznajmljuju autobuse do pet godina starosti što košta oko 1,5 evra po kilometru. Ukoliko deca imaju i ručak treba dodati i to da se računa obrok i za vozača i za nastavnike. Takođe i parking. Cene u restoranima su podignute u odnosu na prošlu godinu i dečiji obrok ne možete da nađete ispod 1.000 dinara - naveo je Seničić i dodao:

- U cenu ulazi veliki broj gratis karata, nadoknade za vodiče, profesore. Generalno na cene ne možemo da utičemo. Roditelji su u zabludi ako misle da agencije najviše zarađuju. Zarada na ovim putovanjima nije više od deset odsto.

Aleksandar Seničić
foto: Kurir tv

Seničić je podsetio i da roditelji nisu u obavezi da prihvate ponudu.

- Nema nikakvog uslovljavanja roditelja. Oni imaju prava da traže od agencije da otvore kalkulaciju troškova, ali to ne rade. Razumem da im je skupo, ali to je zato što su i veliki porezi na dnevnice vodiča, skoro 90 ili 100 odsto. Ukoliko država umanji poreze da troškovi naknade za profesore isplaćuje škola, a ne agencija onda bi oni bili manji.

Takođe, istakao je i da objekti koji se bave đačkim turizmom menjaju cene na proleće.

- Ukoliko se desi da agencija poveća cenu za ekskurziju koja je dogovorena u oktobru ili novembru, a realizije se na proleće roditelji za više od osam odsto roditelj može da traži razloge poskupljenja smeštaja i ima mogućnost, prema Zakonu o zaštiti potrošača, da otkaže bez penala i da zahteva povraćaj novca.

Bonus video:

01:09

MINISTARKA PROSVETE BI TREBALO DA ZABRANI EKSKURZIJE ZBOG TERORISTA Boža Spasić: Situacija nije naivna, U VENECIJI NAPALI SRBE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja