SVE MANJE ALBANSKIH ĐAKA NA KiM: Iseljavanje i pad nataliteta smanjili broj za čak 120.000! Škole ne ispunjavaju KRITERIJUME
Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

SVE MANJE ALBANSKIH ĐAKA NA KiM: Iseljavanje i pad nataliteta smanjili broj za čak 120.000! Škole ne ispunjavaju KRITERIJUME

Društvo -

Broj učenika u nastavi na albanskom jeziku, koju organizuje i finansira vlada u Prištini, zbog iseljavanja i pada nataliteta ove školske godine je za 120.000 manji u odnosu na 2013. godinu.

Nevladina organizacija ETEA je saopštila da je broj albanskih đaka manji za skoro 30 odsto u odnosu na pre deset godina.

U školama na Kosovu i Metohiji nastavu na albanskom jeziku, koju organizuje i finansira vlada u Prištini, trenutno prati oko 300.000 učenika, dok ih je, prema navodima nevladine organizacije ETEA, 2013. godine bilo oko 420.000.

- Situacija s iseljavanjem i natalitetom su pitanja koja se moraju odmah rešavati. Imamo 340 odeljenja koja imaju manje od pet učenika, a kada dodamo 650 odeljenja koja imaju manje od 10 učenika, imamo škole koje ne ispunjavaju minimalni kriterijum zastupljenosti učenika - rekao je medijima u Prištini Agon Ahmeti iz organizacije ETEA.

Kako navode, broj učenika se za 10 godina smanjio za 30 odsto, a broj nastavnika ostaje isti, zbog čega predlažu prevremeno penzionisanje nastavnika starosti od 55 do 64 godine.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:54

KORISTE SISTEM ANAKONDE NA KiM, KAKO BI ISPRAZNILI PROSTOR OD SRBA! Petronijević: Kurti ne radi ništa sam, zamazuju oči Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track