KO JE IMAO U ŠKOLI PREDMET DOMAĆINSTVO?! Srbi polemišu št su radili na tim časovima, neki bi ga ponovo uveli: Otkrili i zbog čega
Foto: Kurir/T.I.

polemika

KO JE IMAO U ŠKOLI PREDMET DOMAĆINSTVO?! Srbi polemišu št su radili na tim časovima, neki bi ga ponovo uveli: Otkrili i zbog čega

Društvo -

U srpskim školama krajem devedesetih godina predmet domaćinstvo je izbačeno iz nastavnog plana i programa. Na društvenoj mreži X sada se pokrenula polemika među korisnicima koji su ovaj predmet imali u starijim razredima osmoletke o tome šta su sve radili na tim časovima i da li bi ga ponovo trebalo uvest.

- Ko je imao u školi predmet domaćinstvo - glasila je objava koja je pokrenula lavinu komentara.

- Učilo se, higijena, odevanje, stanovanje, ishrana nije to bilo tako loše - napisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao:

- Sve smo naučili i da šijemo, i da vezemo i to nekoliko vrsta bodova, i tkali smo na male razboje, plus teorija, pa smo na prazan papir lepili slike nameštaja, osmišljavali izgled unutrašnjosti kuće ili stana i sl. Mara nastavnica.

Jedna korisnica ove mreže napisala je i da je ovaj predmet imala u šestom i sedmom razredu i da ga je držala nastavnica hemije.

škola, učionica, nastava, đaci, učenici
foto: Profimedia

- U šestom smo učili da tkamo, pletemo i po nešto zašijemo, a u sedmom smo se bavili ishranom i naročito kuvanjem. Bilo je to doba najstrašnije nemaštine i najveće inflacije.

Sudeći po reakcijama mnogi smatraju i da bi ovaj predmet trebalo ponovo uvesti u škole.

- Mislim da taj predmet treba obavezno uvesti u nastavu... Tada mi je bilo smešno, ali sada mislim da je to bila dobra ideja.

- Moja generacija je prva koja ga nije imala. Pošla sam u školu 1990. Brat je godinu dana pre mene imao i onda su ga ukinuli. Ja bih iskreno taj predmet vratila u škole. Najzanimljiviji predmet, šta je korisno znati - glasili su neki od komentara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track