VERUJEM U OVAJ TIM, ODGOVORIĆEMO NA IZAZOVE Potpredsednica parlamenta Marina Raguš za Kurir o radu u novom sazivu
Foto: Beta

razgovor

VERUJEM U OVAJ TIM, ODGOVORIĆEMO NA IZAZOVE Potpredsednica parlamenta Marina Raguš za Kurir o radu u novom sazivu

Politika -

Marina Raguš, poslanica sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", izabrana je krajem marta na mesto potpredsednice Skupštine Srbije.

Ona je u razgovoru za Kurir govorila o radu sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić, ali i o ženskoj dominaciji na čelu parlamenta koji sada ima četiri dame na ovoj poziciji.

Istakla je da je odluka da u ovom sazivu imamo rukovodstvo Skupštine Srbije koje, većinom, čine žene, mudra.

KONSTRUKTIVAN RAD

- To, konkretno, znači da ćete imati prilike da svedočite predanom i konstruktivnom radu na unapređenju statusa kakav nacionalni parlament zaslužuje: kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Predsednica Ana Brnabić je odmah po stupanju na ovu, vrlo odgovornu, dužnost pokazala da namerava da nastavi kontinuitet rada kakav je obeležio njen svaki premijerski mandat - rekla je ona i dodala da je Brnabićeva vredna i posvećena žena koja vrlo inteligentno postavlja ciljeve.

- I, spram toga plan aktivnosti. Rečju, ne gubi vreme na besmislice koje imamo prilike da čujemo i vidimo svaki dan na političkoj sceni Srbije - poručila je Marina Raguš koja je kazala da nije imala priliku da neposredno sarađuje sa Brnabićevom.

SMANJIVANJE TENZIJA

- Međutim, ono što mi je bio utisak jeste da je reč o vrlo jakoj mladoj ženi koja ume da se nosi sa vrlo teškim izazovima. Kako profesionalno, tako i lično. Svedoci smo, nažalost, kakve uvrede i pokušaje poniženja prolazi samo zato što je deo tima najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Upravo zbog svega toga sigurna sam da ćemo doprineti stvaranju nekih novih narativa i ponašanja koja bi trebalo da postave temelje budućeg mnogo lepšeg - tako i smislenijeg društva kakvo naša prelepa Srbija i zaslužuje. Rekla bih da, baš, žene imaju taj senzitivitet. I, samo one umeju da u nemogućim uslovima stvore novi, lepši i konstruktivniji put. Da smanje tenzije, stvore nove prilike čak i na mestima gde ih najmanje očekuju. Sve su prilike da će ovaj, četranaesti po redu, saziv Narodne skupštine Republike Srbije, biti upamćen po svemu tome - navela je potpredsednica parlamenta i dodala da joj je neizmerno drago da bude deo tima na čelu sa predsednicom Brnabić.

Marinu smo pitali i da nam otkrije kako će se snaći u ovom sazivu Skupštine Srbije, a ona nam je odgovorila da se polako, ali sigurno, dobro snalazi.

BIRALI SMO DOBRO

- Za mene je najvažnije bilo da počnemo da radimo punim tempom. Svako od nas ima delokrug rada i vrlo precizan plan aktivnosti. Neko bi rekao i vrlo ambiciozan, s obzirom na date (geo) političke okolnosti. Postavljeni su visoki, ali ne i nerealni ciljevi. Radiće se puno. Što je odlično! I svako ko sebe vidi u Srbiji kojoj su prioriteti: mir, stabilnost i napredak dobrodošao je. Sve van toga za nas je nevažno. To, naravno, ne znači da je sve to ostalo što se kreće u okviru potpune destrukcije za potcenjivanje. Verujem da ćemo svojim radom još jasnije utvrditi tu razliku između nas i njih. I da će građanima Srbije biti nedvosmisleno jasno sa čime se sve Srbija suočava i u kakav bi ponor upala, da je ne daj Bože, definišu oni koji bi je "pojeli" kao skakavci - istakla je potpredsednica parlamenta i dodala:

- Uostalom, okolnosti koje se, kako vidimo, ubrzano grupišu vrlo jasno definišu svakoga od nas. Potrebno je samo imati na umu da u vreme koje dolazi prilike za popravni neće doći skoro na dnevni red. Da ne bude zabune, ovo se odnosi na sve građane Srbije i svako će, hteo to ili ne, imati priliku da da svoj odgovor na pitanje: u kakvoj Srbiji želi da živi. I, zato, ne gubim vreme razmišljajući o tome - kako. Znam samo da moram da dam svoj maksimum, opravdam poverenje koje mi je dato...s verom da neću praviti, makar, velike greške.

Raguš je istakla i da veruje u ovaj tim koji će, kako je navela, umeti da da prave odgovore na sve izazove.

- Nadam se, samo, da će građani Srbije koji su nam ukazali poverenje moći na kraju ovog mandata da kažu: birali smo dobro! - zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja