"POLA GODINE NISAM NI VIDELA NI ČULA SINA" Majka otetog Alona ne gubi nadu: Osećam da je u redu! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Kosovo online

"POLA GODINE NISAM NI VIDELA NI ČULA SINA" Majka otetog Alona ne gubi nadu: Osećam da je u redu! (VIDEO)

Društvo -

Pola godine nisam čula, ni videla svog sina, to je za svaku majku veoma teško, kaže za Kosovo onlajn Idit Ohel, majka Alona Ohela, srpskog državljanina otetog pre šest meseci, 7. oktobra prošle godine, u terorističkom napadu Hamasa na Izrael.

„Prošlo je pola godine, tačno 184 dana od kada nemamo nikakve informacije o našem Alonu. Nije lako. Nemam informacije ni gde je, ni nako mu je. Znam da je otet živ. Majka sam mu i osećam da je u redu. Ali, nemam nikakvih zvaničnih informacija o tome gde je i kako je“, priča ona.

Ipak, optimistična je osoba i svako se jutro budi u nadi da će sve biti u redu i da će joj se sin vratiti.

„Pokušavamo sve, da se govori o Alonu, kao i o drugim taocima, da ostanu u žiži interesovanja medija. To što radim mi daje nadu“, dodaje.

Danas odlazi u Jerusalim, gde će biti održan skup, na kojem će biti i do sada oslobođeni taoci. U svom obraćanju će, kaže, pozvati na jedinstvo, da svi nastave da pomažu jedni drugima, ali i da vlada nastavi da učini sve da vrati Alona.

„Nisam svog sina videla, čula niti zagrila pola godine. Koja majka ne bi razumela kako mi je... To je nešto što ljudska bića ne treba da rade jedni drugima“, ne skriva emocije i nastavlja:

Alon Ohel
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, Privatna arhiva

„Alon je imao žuti klavir kada je bio u Beogradu. Jedan Beograđanin mi je rekao nešto što želim da podelim sa svima, a to je - niste sami. Ne samo da taoci nisu sami, nego i mi kao ljudi nismo sami. Činjenica je da nismo sami na svetu, a to znači da ne možete biti slepi prema onome što se dešava negde. Ovo je moglo da se dogodi bilo kome na svetu. Zlo je svuda. Desilo se u Izraelu 7. oktobra, a moglo je svuda. Moramo, kao ljudska bića, da pazimo jedne na druge i pomažemo jedni drugima. A Alonov žuti klavir je svetlo, sunce, i pokazuje da moramo biti tu jedni za druge“, ukazuje.

Rekla je da Izrael i Srbija pokušavaju kroz pregovore da pronađu zemlje koje imaju dobre veze sa Katarom i Egiptom kako bi se našao put za postizanje dogovora o obustavi rata i oslobađanju talaca.

Što se Srbije tiče, kaže da država radi sve da pomogne i vrati Alona.

„Mislim da su srpska vlada, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, učinili puno i želim da nastave da tragaju za načinom da ga vrate. Mi im se zahvaljujemo na tome“, poručila je Idit Ohel.

Ukazujući da pravoslavci uskoro slave Uskrs, a Jevreji Pashu, kaže da je to vreme kada bi taoci trebalo biti oslobođeni.

„Želim da se sve ovo završi. Ja sam majka koja želi da joj se sin vrati. Kako sam čula od oslobođenih talaa, oni se tamo nalaze bez hrane, svetlosti i prinuđeni su da sede ceo dan... Veoma je teško biti sada u Gazi“, dodala je ona.

Kaže da joj često dođe da vrisne i kaže celom svetu „dosta više“, da su nedužni civili oteti sa izraelske zemlje, i da svet mora to da zaustavi i vrati te nedužne ljude njihovim kućama, porodicama.

„Svakog dana gledam u Alonovu sliku i kažem da činim sve da ga vratim i da mi je žao što mu se to desilo. Mojoj porodici je ovo već drugi put da se tako nešto dešava. Moji preci su živeli u Evropi, Jugoslaviji odakle su tokom Drugog svetskog rata morali pobeći. Ovo je drugi put da nam se dešava da se neko iz naše porodice odvodi samo zato što je Jevrej“, rekla je Idit Ohel.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track