I STARO I MLADO SE ŽALI NA OVE SIMPTOME, A NE ZNAJU O ČEMU JE REČ! Sve je počelo ranije nego prethodnih godina, evo šta se dešava
Foto: Zorana Jevtić

I STARO I MLADO SE ŽALI NA OVE SIMPTOME, A NE ZNAJU O ČEMU JE REČ! Sve je počelo ranije nego prethodnih godina, evo šta se dešava

Društvo -

Ova zima je bila jedna od najtopijih otkad postoje merenja u našoj zemlji, a zbog toplog vremena u februaru i martu počelo je i ranije cvetanje drveća što je dovelo i do rane sezone alergija.

Broj ljudi koji imaju problema sa alergijama konstantno raste, kažu alergolozi, a sezona alergija traje duže zbog klimatskih promena. Temperature od 15 do 20 stepeni Celzijusovih u februaru, a onda i letnji dani krajem marta i početkom aprila doveli su do toga da odjednom procvetaju mnoge vrste biljaka.

Čini se da gde god da se okrenemo ovih dana odrasli pa čak i deca kijaju, suze im oči, kašljaju... Mnogi od njih kažu da nikada ranije nisu bili alergični i da ne znaju šta im se dešava.

prehalda, kijavica
foto: Shutterstock

S druge strane ovaj nagli pad temperature i za 20 stepeni Celzijusa doveo je do toga da se mnogi prehlade te se kod pojedinih građana javila dilema oko toga da li su se prehladili ili su pak alergični na polen neke biljke.

Inače, lekari kažu da su alergija i prehlada dva potpuno različita entiteta sa sličnom simptomatologijom, tako da ih je od proleća do jeseni povremeno teško razlikovati.

Najčešći simptomi alergije su svrab očiju i nosa, kijavica, zapušen nos, suv, nadražajni kašalj, curenje vodenastog bistrog sadržaja iz nosa, umor, a najozbiljniji simptomi su otežano disanje i sviranje u grudima, kada govorima o astmi.

Kijavica, alergija
foto: Ocskay Mark / Alamy / Alamy / Profimedia

SIMPTOMI ALERGIJE

  • kijavica
  • suzenje očiju
  • kašalj
  • bistar sekret iz nosa
  • svrab očiju i nosa

Što se tiče simptoma prehlade javljaju se bolovi u mišićima i zglobovima, kijavica, svrab očiju, suzenje, umor, kašalj, žut sekret iz nosa, a kao vodeća razlika od alergije je prisustvo temperature, a kod prehlade nema svraba očiju i nosa. Prehlada obično traje do nedelju dana, a alergija do dve nedelje.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja