ODLIKOVANJA SAD OFICIRIMA VOJSKE SRBIJE: Završili kurseve u Americi, pa dobili izuzetno retka odlikovanja "TO JE IMPRESIVNO"
Foto: Ministarstvo odbrane

ODLIKOVANJA SAD OFICIRIMA VOJSKE SRBIJE: Završili kurseve u Americi, pa dobili izuzetno retka odlikovanja "TO JE IMPRESIVNO"

Društvo -

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil danas je pripadnicima Vojske Srbije - majoru Mladenu Šaponji i potporučnicima Luki Adamoviću i Filipu Stankoviću, koji su pohađali kurseve na vojnim školama u SAD i postigli izuzetne rezultate, uručio medalje za dostignuće u okviru zajedničke službe.

Radi se o odlikovanju koje se izuzetno retko daje pripadnicima drugih vojski osim Armije SAD.

Hil je na svečanosti u Ambasadi SAD izjavio da je jedinstven slučaj u Evropi da su trojica pripadnika iste vojske postigli vrhunske rezultate na tri različita kursa američke armije.

To je impresivno, ali nismo iznenađeni, jer Srbija šalje najbolje, a oni postižu najbolje rezultate, rekao je Hil.

On je izjavio da armije Srbije i SAD dosta sarađuju, uključujući pohađanje kurseva i zajedničke obuke, i da Vašington želi da saradnja bude još veća.

"Pripadnike oružanih snaga Srbije šaljemo u SAD na različite programe obuke, na kojima sede pored vojnika iz celog sveta i uvek su među najboljima. To je impresivno“, rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane u Beogradu Nemanja Starović izjavio je da praksa obuke srpskih vojnika u inostranstvu ima dugu tradiciju, od 1833. godine.

"Obrazovanje u vojnim institucijama u SAD i Evropi značajno doprinosi jačanju sposobnosti naših pripadnika. Zahvalni smo Vladi SAD na mogućnosti da se oni obrazuju“, rekao je Starović i naveo da se radi o oko 30 aktivnosti godišnje.

Predstavnici američke armije su, uz minut ćutanja, izrazili saučešće povodom smrti zastavnika Vojske Mijodraga Toškovića tokom helikopterske vežbe i poželeli brz oporavak starijeg vodnika Branka Vojvodića, povređenog tokom te vežbe.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Bonus video:

00:58

Predsednik Srbije uručio odlikovanja kapetanima sa Severa Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track