"TO SU BILE SVADBE, SAD MORA PO LOKALIMA KOJI KOŠTAJU BOGA OCA!" Ovako se nekad ženilo: Šator, veselje 3 dana, a to nije sve FOTO
Foto: Shutterstock

sve se promenilo

"TO SU BILE SVADBE, SAD MORA PO LOKALIMA KOJI KOŠTAJU BOGA OCA!" Ovako se nekad ženilo: Šator, veselje 3 dana, a to nije sve FOTO

Društvo -

Pre nekoliko decenija svadbe u Srbiji su se pravile u kući mladenaca ili pod šatorom sa mnogo ića i pića, a veselje je trajalo i po tri dana. Danas su šatore zamenile luksuzne hotelske sale, a svečanost traje nekoliko sati uz bogatu hranu, piće i luksuznu muziku.

Kako su domaćini govorili višednevna veselja nisu bila iz hira već običaj i želja da se ispoštuju sve zvanice. Onaj ko, recimo, nije mogao da dođe prvog dana, došao je drugog, onaj ko nije mogao tada došao je trećeg i svi su bili zadovoljni i srećni. Od muzike tu se obično orila narodna pesma ili trubači koji su i danas sastavni deo svadbi.

Sa dolaskom modernojih vremena običaji su polako bledeli pa se mnogim ljudima čini da ni svadbe nisu što su nekad bile. Danas je moderno da na veselje dođe popularni di-džej, mađioničar, akrobata, da se mladenci presvlače i po nekoliko puta, da sve odiše luksuzom počev od hrane do dekoracije koja papreno košta.

Svadba
foto: Shutterstock

Ono što je ostalo isto je da mladenci žele da uživaju u svom danu i da se o njihovom veselju dugo priča.

Međutim, ima i onih koji još uvek priželjkuju neke stare običaje te se trude da ih na ovaj ili onaj način zadrže. Na društvenoj mreži X pojedini korisnici su se prisetili tih starih svadbi i pokrenuli polemiku oko jedne fotografije.

- Nekada svadba ispod šatora - glasila je objava sa fotografijom stare svadbe ispod šatora koja je izazvala niz reakcija.

- Jao, upadali smo na svaku, krali mladi cipelu za pare, nalupamo se kolača. Da li još uvek postoji ovako nešto - pisalo je u jednom komentaru, dok u drugom stoji da se može naći, ali retko.

Neki su se prisetili i da su se ovako slavili i ispraćaje u vojsku koji su danas, čini se, zamenjeni gala poslavama punoletstva.

Svadba
foto: Shutterstock

- Moj brat od tetke pravio svadbu u luksuznom beogradskom hotelu. Strina iz Kraljeva nam kaže: "Nema svadbe bez šatre!" - napisao je jedan korisnik, dok su drugi dodali:

- Gratis piće i hrana za svu decu iz kraja. Bila sam poslednji put na jednoj takvoj u Čurugu 1976. Joj kad štiklice upadnu u blato ispod sena dok se igra kolce, milina bre! Ako je bašta, počupa se paprika i paradajz, a ako padne kiša dok stavljaju šator svuda bare, preko njih daske da može da se igra kolce. Lepe uspomene...

- Kod nas se nabijala žuta zemlja, a šator ukrašavao krep papirom, stubovi šimširom, cvećem i trakicama. Iza šatora gde mlada sedi samo provučeš ruku i hvataš mladinu nogu i skidaš cipelu. Žurka je počinjala kada se šatra postavljala, a završavala kada se rasklapala posle svadbe. To su bile svadbe, a sad mora po lokalima koji koštaju Boga oca - glasili su neki od komentara.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track