Studenti Matematičkog traže još jedan rok
Foto: Matematički Fakultet

Blokada nastave

Studenti Matematičkog traže još jedan rok

Društvo -
U obe fakultetske zgrade trenutno nema nastave

BEOGRAD - Studenti beogradskog Matematičkog fakulteta drugi dan blokiraju nastavu, jer ne nailaze na razumevanje uprave da im odobri još jedan ispitni rok, i najavljuju da će tražiti pomoć od Ministarstva prosvete.

Kako je rekla predsednica Studentskog parlamenta (SP) Lada Marinković, u obe fakultetske zgrade trenutno nema nastave. Ranije danas, delegacija studenata bila je na razgovoru kod prorektorke za nastavu Univerziteta u Beogradu Nade Kovačević, gde im je, kako je rekla Marinković, ukazano da imaju pravo na šesti ispitni rok.

Ona je najavila da će studenti sutra predati zahtev Ministarstvu prosvete za pravnim tumačenjem i preciziranjem broja rokova i istakla da je problem u tome što je Statut fakulteta donet pre zakona i predviđa manji broj ispitnih rokova.

Sednica nastavno-naučnog veća fakulteta, na kojoj bi mogla biti doneta odluka o zahtevima studenata, trebalo bi da bude održana u petak, rekla je predsednica SP. Studenti traže i da im se omogući nadoknada poena po osnovu predispitnih obaveza, kroz organizovanje dodatnih rokova za polaganje kolokvijuma u ispitnim rokovima, kroz dodatne zadatke na samom ispitu.

Oni zahtevaju da položen pismeni deo ispita iz januara 1, juna 1 ili septembra 1, u slučaju neizlaska na usmeni deo ispita u tom roku, važi i u narednom ispitnom roku (januar 2, jun 2, odnosno septembar 2).

Između ispitnih rokova mora biti najmanje deset dana pauze, okvirni raspored ispita za sve ispitne rokove u školskoj godini mora biti objavljen na početku školske godine, zahtevi su studenata.

Akademci traže da se za apsolvente omogući polaganje preostalih ispita do kraja studija svakog meseca, da se uskladi obrađeno gradivo sa časova predavanja i časova vežbi i da se za sve predmete obezbedi adekvatna literatura na srpskom jeziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja