DOKTOR HITNE IZ ŠAPCA ZAINTRIGIRAO CELU SRBIJU! Dr Jasmin: Svi se plaše punog Meseca, a mlad je mnogo teži! Uvek se spremamo za to
Ilustracija, Foto: Shutterstock

načelnik šabačke hitne

DOKTOR HITNE IZ ŠAPCA ZAINTRIGIRAO CELU SRBIJU! Dr Jasmin: Svi se plaše punog Meseca, a mlad je mnogo teži! Uvek se spremamo za to

Društvo -

ŠABAC - Vikend je očekivano bio udaran. U poslednjih 24 sata bilo je malo iznad proseka. Nije neočekivan veći broj intervencija jer su nagle promene i velika vlažnost. Organizam ne može da se aklimatizuje tako brzo, posebno kod hroničnih pacijenata, ali nije neuobičajeno da i zdravi reaguju na ove vremenske prilike - rekao je doktor Jasmin Osmanović, načelnik službe Hitne pomoći u Šapcu, i objasnio kako se prilagoditi veoma toplim vremenskim uslovima.

Kako ljudi reaguju na visoke temperature, ali i kako se pripremiti za naglu promenu koja je najavljena u narednom period. On je govorio i o jednoj zanimljivoj temi - kako mesečeve mene utiču na nas.

Vrućine i mesečeve mene

On je govorio i o vrućinama i promenama mesečevih mena.

- Povišena temperatura stvara nervozu, samim tim je pojačana i agresivnost. Ponekad ima i uticaja mesečevih mena. Svi se plaše punog Meseca, ali je mlad Mesec mnogo teži. Tako da se mi uvek pripremamo i ne iznenadi nas nikad. Nisu to neuobičajene stvari za nas, u hodu rešavamo situaciju na zadovoljstvo pacijenata i nas - zaključio je u emisiji "Uranak" na televiziji K1, načelnik Hitne pomoći u Šapcu, Jasmin Osmanović.

Šta raditi kada su vrućine

- Kada su vrućine, savetuje se hidratacija, povećan unos tečnosti. Mora se prilagoditi ishrana. Treba unositi više svežeg voća i povrća, da hrana ne bude teška i masna. Treba svojim odevanjem da se prilagodimo vremenskim uslovima. Da štitimo glavu ako smo na otvorenom suncu, kapom ili šeširima. Postoje načini, ali i za pripremanje organizma za ovakve vremenske prilike treba i vremena. Ako to ne radimo na vreme, ne možemo ni za ovih par dana - naglašava.

Za danas je najavljena kiša i promena temperature, načelnik Hitne pomoći iz Šapca, savetuje:

"Ako postoji mogućnost da ne izlazimo u tom udarnom periodu od 11 do nekih 17 sati, ali ako ipak moramo, onda se savetuje isto hidratacija, hronični pacijenti moraju da piju svoju redovnu terapiju".

Kurir.rs/K1 info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track