Šest dana Subotičani su proslavljali veliki praznik i slavu Grada Suboticei hrama Svetog Vaznesenija Gospodnjeg, Spasovdanske svečanosti, koje je organizovala Subotička Crkvena opština, uz podršku grada.

Bogatim programom je tradicionalno obeležena hramovna slava, a ove godine je litija prvi put krenula od novosagrađene crkve Svetog Nektarija Eginskog, koja je završena prošle godine, u najmnogoljudnijem subotičkom naselju Prozivka, subotičkim ulicama i centrom, do hrama Svetog Vaznesenija Gospodnjeg, sagrađenog pre tri veka.

svestenstvo-na-celu-litije.jpg
N.H. Arhiva KUD i litija 
foto: N.H. Arhiva KUD i litija

Program Spasovdanskih svečanosti je trajao od 8. juna do večeras, kada Grad Subotica organizuje na Letnjoj pozornici na Paliću, u 20 sati, veliki koncert ansambla narodnih igara i pesama KOLO, koji neguje tradiciju folklora Srbije i regiona.

Svečanosti su otvorene koncertom hora Sveti Roman Melod, u prisustvu đakona Ognjena Zvekića i Serafima Astahova, zatim je 11 juna, u Srpskom kulturnom centru, na duhovnoj tribini besedio otac Vitalije, iz manastira Studenica.

VEČERAS KOLO NA PALIĆU!

Grad Subotica je organizovao za svoje sugrađane veliki koncert, koji počinje večeras u 20 sati, na Letnjoj pozornici na Paliću. Nastupiće ansambl narodnih igara i pesama KOLO, koji neguje tradiciju folklora iz svih krajeva Srbije i regiona.

Jutarnjom i večernjom liturgijom obeležen je centralni deo svečanosti, 13. juna u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, u centru Subotice.

veliki-broj-gradjana-u-litiji.jpg
N.H. Arhiva KUD i litija 
foto: N.H. Arhiva KUD i litija

Uveče je veliki broj Subotičana, i vernika, majki sa decom, sveštenstva, pridružilo se litiji, koja je krenula od nove crkve Nektarija Eginskog, pronoseći subotičkim ulicama ikonu Bogorodice Trojeručice. Ulicom Braće Radić, do Trga Cara Jovana Nenada u centru grada, litija je stigla do hrama Svetog vaznesenija Gospodnjeg, gde je u porti hrama, posle večernje liturgije održan i kulturno umetnički program.

spasovdanskesvecanostiplakati202401.jpg
N.H. Arhiva KUD i litija 
foto: N.H. Arhiva KUD i litija

Učenici subotičke Muzičke škole, odseka tradicionalnog pevanja,, nastupili su uz etno grupu ISKON, koja je održala koncert pred velikim brojem građana i vernika.

nova-crkva-svetog-nektarija.jpg
N.H. Arhiva KUD i litija 
foto: N.H. Arhiva KUD i litija

„Tradicionalno slavu Hrama obeležavamo duhovno, molitvama, litijom i duhovnim tribinama, a svetovno koncertima i kulturno umetničkim programom“, naglasilo je sveštenstvo Crkvene opštine, ističuči da se svake godine sve više građana pridružuje i prati sve programe subotičkih Spasovdanskih svečanosti.