EK: Puna podrška istrazi o trgovini organima
Foto: REUTERS

Konačlno

EK: Puna podrška istrazi o trgovini organima

Društvo -
"Rešavanjem tih pitanja bi bila otklonjena najveća prepreka za napredak zapadnog Balkana ka EU", ističe EK i podvlači da je "dovršetak sudskih postupaka za zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji presudno važan za trajno pomirenje"

BRISEL - Evropska komisija (EK) pruža punu podršku istrazi koju Euleks sprovodi o zločinima, uključujući trgovinu ljudskim organima, tokom i posle sukoba na Kosovu, koji su navedeni u izveštaju Dika Martija, a koji je podržala Parlamentarna skupština Saveta Evrope, navodi se u Strategiji o proširivanju EU, koju će EK objaviti u sredu.

Kako se navodi u sažetku ovog dokumenta "pitanja vezana za protekle sukobe, zajedno s drugim nerešenim bilateralnim pitanjima i dalje predstavljaju ključni izazov za stabilnost zapadnog Balkana i njima se nužno mora pozabaviti".

"Rešavanjem tih pitanja bi bila otklonjena najveća prepreka za napredak zapadnog Balkana ka EU", ističe EK i podvlači da je "dovršetak sudskih postupaka za zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji presudno važan za trajno pomirenje".

Komisija u Briselu kaže da su zemlje regiona nastavile saradnju s Haškim sudom i napominje da bi neka suđenja mogla potrajati do 2014. godine.

zvršno telo EU podvlači da će "političkom voljom, većim sredstvima, daljom regionalnom saradnjom i rešavanjem problema oko izručenja sopstvenih građana, zemlje regiona moći da obezbede da se zadovovolji pravda za hiljade žrtava ratova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja