BEDA: Na kazanu milion i po siromašnih
Foto: REUTERS

Poskupljenja pune narodne kuhinje

BEDA: Na kazanu milion i po siromašnih

Društvo -
Zbog viših cena hrane i komunalnih usluga ispod granice siromaštva čak 20 odsto stanovnika. Do kraja godine inflacija će iznositi čak 15 procenata

BEOGRAD - Potop.Zbog poskupljenja hrane i komunalnih usluga koje se očekuje do kraja godine jedan deo stanovništva biće pomeren ispod granice siromaštva, ocenio je Institut za tržišna istraživanja (IZIT). Statistika „vidi“ deset odsto građana ispod granice siromaštva, odnosno sa manje od 8.500 dinara mesečno, a analitičari tvrde da ih je 18-20 odsto, ili 1,5 miliona.- Javiće se potreba za pojačanim rada narodnih kuhinja, zbog pritiska većeg broja ljudi kojima će pomoć biti potrebna - navodi IZIT.Inflacija bi do kraja godine mogla da dostigne 15 odsto, čime će se Srbija svrstati među rekordere. To znači da novčanici građana doživljavaju cunami - prihodi im se umanjuju za 15 odsto, a cene su više i do 100 odsto.Projektovana inflacija za ovu godinu bila je 4,5 odsto, a već u avgustu je dostigla 7,9 odsto. Ekonomista Saša Đogović prognozira da će dostići deset ili 11 odsto, a kao krivce vidi veliku državnu potrošnju i kartelsko-monopolske strukture, koje sušu koriste kao opravdanje.On navodi i da državna Agencija za zaštitu konkurencije mora kazniti pojedine kompanije, dok se liberalizacijom uvoza može sprečiti neopravdano podizanje cena.- Siguran sam da je bilo kartelskog dogovora među uljarima, a država je samo gledala kako nas praznim rafovima vraćaju u devedesete. I proizvođači, i trgovci, i država izgubili su meru, govore „dajte da krizu zajedno prođemo“, a sve se lomi na građanima - proziva Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

NBS pustila inflacijuCentralnu banku, čija je glavna funkcija održavanje stabilnosti cena, kao da nije preterano zabrinulo divljanje inflacije. I NBS, kako navodi u svom izveštaju, u narednom periodu očekuje nastavak rasta međugodišnje inflacije zbog poskupljenja hrane na domaćem i stranom tržištu, rasta regulisanih cena i povećanja cena uvoznih proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track