Banović: Nije ugrožen bezvizni režim sa EU

I dalje bez viza u Evropu

Banović: Nije ugrožen bezvizni režim sa EU

Društvo -
U prvih osam meseci broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačku iznosio je 2.714, a u septembru je porastao broj zahteva, posle odluke nemačkog Ustavnog suda da se povećaju novčana davanja

BEOGRAD - Načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović izjavio je danas da režim putovanja državljana Srbije u zemlje Evropske unije bez viza nije ugrožen uprkos najnovijem povećanju broja lažnih azilanata u Nemačkoj. Banović je rekao da je u prvih osam meseci broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačku iznosio 2.714, a da je septembra porastao broj zahteva, posle odluke nemačkog Ustavnog suda da se povećaju novčana davanja tražiocima azila.

Kako je naveo, tom odlukom nemačkog suda su socijalna davanja za tražioce azila izjednačena sa socijalnim davanjima za najugroženije kategorije nemačkog stanovništva. "Ako je (novačni iznos za one koji traže azil) bio 400 evra, sada je podignut na više od 800 evra i to je bila incijalna kapisla za pojačan priliv tražilaca azila, ne samo iz Srbije, već i iz drugih zemalja", rekao je Banović. Banović je rekao da MUP Srbije pažljivo prati situaciju i sa kolegama iz Nemačke nastoji da smanji broj lažnih azilanata.

Načelnik Uprave granične policije Srbije rekao je i da bi pomoglo kada bi Nemačka skratila rok za obradu zahteva za azil iz Srbije i stavila Srbiju na listu sigurnih zemalja kao što su to uradile Švedska, Norveška i Belgija. One su time smanjile broj lažnih azilanata iz Srbije. Bavarske vlasti su danas zatražile od Evropske unije da se razmotri ukidanje bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog sve većeg broja lažnih azilanata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja