Dopunama rešen problem prekršajnih sudija

Izmene Zakona o sudijama

Dopunama rešen problem prekršajnih sudija

Društvo -
Reizbor na tri godine sudija prekršajnog suda je loša strana reforme pravosuđa, jer mnoge sudije rade po 20 godina, a na ovaj način se tretiraju kao da su pripravnici, objasnio je Pališić

BEOGRAD - Izmenama Zakona o sudijama regulisan je status oko 600 sudija prekršajnih sudova i oko 200 drugih sudija čiji trogodišnji mandat ističe 31. decembra, pa je postojala opasnost da Srbija ostane sa desetak sudija za prekršaje, izjavio je danas predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Zoran Pašalić.

Pašalić je rekao da kada je donet Zakon o sudijama, koji je predvideo reizbor sudija na svake tri godine, u njemu nisu bili naznačeni kriterijumi po kojima se vrednuje rad sudija za prekršaje, pa je to ispravljeno izmenama i dopunama Zakona o sudijama.

"Aktuelna vlast je ovog puta pitala struku kako da se reši problem. Reizbor na tri godine sudija prekršajnog suda je loša strana reforme pravosuđa, jer mnoge sudije rade po 20 godina, a na ovaj način se tretiraju kao da su pripravnici", objasnio je on.

Pašalić je ocenio da su prekršajni sudovi i dalje preopterećeni i da godišnje rade na oko milion predmeta."Samo u prvih šest meseci ove godine pristiglo je oko 640.000 predmeta, a sudije prekršajnih sudova postupaju po 147 zakona", zaključio je Pašalić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track