Povučen predlog o izboru Saveta guvernera
Foto: Kurir

Odbor za finansije

Povučen predlog o izboru Saveta guvernera

Društvo -
Kod prvog izbora članova Saveta guvernera NBS, predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Saveta biće na pet godina

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za finansije povukao je danas Predlog odluke o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), a tokom dana utvrdiće nov predlog usklađen sa izmenama Zakona o NBS.

Novi predlog trebalo bi da bude utvrđen u skladu sa izmenama Zakona o NBS koje je juče donela Skupština Srbije, uz preciziranje na koliko godina se biraju.

Izmenama Zakona o NBS, koje danas stupaju na snagu, uvedeno je različito trajanje mandata funkcionera NBS da bi se, kako se navodi, obezbedio kontinuitet rada organa centralne banke.

Kod prvog izbora članova Saveta guvernera NBS, predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Saveta biće na pet godina.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Vesna Kovač kazala je danas da po Poslovniku nov predlog odluke o izboru Saveta guvernera NBS može da bude uvršćen u dnevni red tekuće sednice koja je počela 23. oktobra, posle povlačenja prvobitnog predloga.

Odbor je početkom oktobra predožio izbor petočlanog Saveta guvernera NBS. Za predsednika tog saveta predložen je Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), a za potpredsednike Stojan Stamenković, Ivan Nikolić, Miladin Kovačević i Nikola Martinović.

Stamenković, Nikolić i Kovačević su saradnici časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut. Nikola Martinović je i član dosadašnjeg Saveta guvernera NBS. On je ostao jedini u tom telu pošto su predsednik i ostali članovi podneli ostavke nezadovoljni Zakonom o NBS, donetim 4. avgusta.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Vesna Kovač kazala je danas da ne očekuje promenu kandidata za Savet guvernera NBS.

Predlog odluke o izboru Saveta guvernera je na dnevnom redu sednice koja je počela 23. oktobra, a Skupština je o tome trebalo danas da raspravlja.

Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava povučen je i predlog o izboru Đorđa Jevtića za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, koji je to skupštinsko telo utvrdio na sednici održanoj 23. oktobra.

Utvrđen nov predlog odluke o izboru Saveta NBS

Odbor Skupštine Srbije za finansije utvrdio je danas nov Predlog odluke o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), koji je usklađen sa izmenama Zakona o NBS.Odbor je novim predlogom precizirao na koji period će se birati Savet guvernera, što je navedeno i izmena Zakon o NBS koje je parlament juče usvojio.

Za predsednika Saveta guvernera NBS Odbor je predložio profesora Fakulteta za ekonomiju, finansije i administaciju Nebojšu Savića na period pet godina.Za članove su predloženi Stojan Stamenković, na period od četiri godine, Miladin Kovačević na tri godine, Nikola Martinović na dve godine i Ivan Nikolić na period od jedne godine.Stamenković, Nikolić i Kovačević su saradnici časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut.

Nikola Martinović je i član dosadašnjeg Saveta guvernera NBS. On je ostao jedini u tom telu pošto su predsednik i ostali članovi podneli ostavke nezadovoljni Zakonom o NBS, donetim 4. avgusta.Prethodno je Odobor Skupštine Srbije za finansije povukao Predlog odluke o izboru Saveta guvernera, koji je utvrdio početkom oktobra kao i predlog odluke o izboru direktora Uprave za nadzor nad finansijski institucijama.

Za direktora te Uprave ponovo je predložen Đorđe Jevtić, a njega je predložila poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke.Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković zamerio je što među kandidatima za Savet guvernera NBS nema žena, a predsednica Odbora Vesna Kovača kazala je da je to opravdana zamerka, ali je navela da je dama guverner NBS, a da su dame i dva od tri videceguvrnera.Izmenama Zakona o NBS, koje danas stupaju na snagu, uvedeno je različito trajanje mandata funkcionera NBS da bi se, kako se navodi, obezbedio kontinuitet rada organa centralne banke.Kod prvog izbora članova Saveta guvernera NBS, predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Saveta biće na pet godina.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Vesna Kovač kazala je danas da po Poslovniku nov predlog odluke o izboru Saveta guvernera NBS može da bude uvršćen u dnevni red tekuće sednice koja je počela 23. oktobra, posle povlačenja prvobitnog predloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track