Država prevarila đake
Foto: BETA

Ni deca im nisu sveta

Država prevarila đake

Društvo -
Mnogi učenici širom Srbije još uvek nisu dobili besplatne udžbenike pod izgovorom da je kasnio drugi tender za kupovinu knjiga

KRAGUJEVAC - Neodgovorno!Država još nije uspela da obezbedi besplatne udžbenike svim osnovcima u nižim razredima, iako je školska godina već zašla u treći mesec! Za to vreme se đaci i njihovi roditelji dovijaju na razne načine.- Učiteljica sama kopira udžbenike u školi, pa ih deli deci, ali ne može sve. Zato smo prinuđeni da knjige pozajmljujemo od prijatelja čija su deca takođe prvaci a dobili su udžbenike. Moja devojčica je jedva čekala da pođe u školu, a sada je razočarana jer ne mogu da joj objasnim zašto ona i njenih 12 drugara nemaju knjige, a 10 učenika iz njenog odeljenja ima. Nekorektno je tako deliti decu. Tromesečje je na pragu, a već sam izgubila nadu da će mi dete dobiti knjige i do kraja polugodišta. Koliko će se sve to odraziti na njeno znanje - pita se Nataša Vulović, majka devojčice koja je ove godine pošla u prvi razred jedne kragujevačke osnovne škole.Prema podacima Školske uprave Kragujevac, u ovom gradu i šest opština Šumadije besplatne udžbenike još uvek nije dobilo 95 učenika od prvog do četvrtog razreda.- Ministarstvo prosvete je knjige nabavljalo u dva dela, a prema našim informacijama, problem je nastao zbog toga što je kasnio drugi tender za kupovinu od izdavača, pa je veći deo đaka dobio knjige, a ostali su još bez udžbenika. To je već trebalo da bude rešeno, ali kako se stalno prolongira, ni sami ne znamo kad će deca dobiti knjige - kaže za Kurir izvor iz Školske uprave Kragujevac.

Ministarstvo: Isporučili smo sve što su naručili!U Ministarstvu prosvete i nauke za Kurir kažu da su na teritoriji Školske uprave Kragujevac isporučeni svi udžbenici koji su naručeni u junu.- Problem je što je određeni broj novih đaka naknadno upisan u pojedine škole u periodu od juna do septembra, samim tim došlo je i do povećanja broja potrebnih udžbeničkih kompleta. Trenutno sprovodimo postupak javne nabavke i udžbenici će u najkraćem mogućem roku biti dostavljeni školama - rekli su iz ovog ministarstva.(S. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track