POTVRĐENO: Ješćemo genetsku hranu iz uvoza!

Potvrđeno pisanje Kurira

POTVRĐENO: Ješćemo genetsku hranu iz uvoza!

Društvo -
Da bi Srbija postala članica Svetske trgovinske organizacije, nećemo morati da proizvodimo GMO, ali ćemo morati da dozvolimo prodaju

BEOGRAD - Slobodan prolaz.Da bi postala članica Svetske trgovinske organizacije (STO), Srbija neće morati da dozvoli proizvodnju genetski modifikovanih organizama (GMO), ali će zato morati da ih prodaje! Ovo je za Kurir potvrdio izvor iz Vlade Srbije.- Užurbano se radi na tome da se iz zakona izbace sve zabrane o uvozu i izvozu - otkriva izvor.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić

nije želeo da potvrdi naše saznanje, ali je dodao da je Srbija pred izborom da li će ući u STO ili će ostati van njega, u društvu Irana, Iraka, Avganistana i Belorusije.- Od nas niko ne traži da dozvolimo proizvodnju GMO i ta zabrana će ostati u zakonu, ali se zahteva da iz zakona izbacimo sve odredbe o zabranama uvoza i izvoza. To nije uslov samo za nas, to je uslov za sve članice STO. Konsultovaćemo se sa stručnom javnošću i tražiti modalitete kako da postanemo član STO a da ne dozvolimo uvoz GMO. Mnoge zemlje su formalno izbrisale odredbu o ograničenju prometa, ali su u drugim zakonima uvele takva ograničenja da je uvoz GMO faktički zabranjen - kaže ministar Ljajić za Kurir i dodaje da odluka još nije doneta.Irena Baret iz grupe građana „Stop GMO u Srbiji“ ističe da će, ako naša država dozvoli uvoz GM hrane, u Srbiju ući jeftina roba sa svih strana:- Problem je to što će cena proizvodnje te uvozne GM hrane biti mnogo niža od cene proizvodnje hrane u Srbiji. Naši poljoprivrednici neće moći da izdrže nepravednu konkurenciju i biće uništeni. Drugi problem je to što je prosečan građanin u Srbiji neupućen i kupovaće GM hranu iz uvoza, zbog koje će se razboleti.

Ljajić: To nije uslov samo za nas, već za sve članice STO
Ljajić: To nije uslov samo za nas, već za sve članice STO

Ševarlić: Zabijanje glogovog kocaZa profesora Poljoprivrednog fakulteta Miladina Ševarlića dozvola uvoza GMO bila bi „još jedan od vidova porobljavanja Srbije“.- Ne znamo šta radimo, jer su poljoprivreda i selo koje uništavamo jedini elementi održivosti Srbije. To će biti zabijanje glogovog koca u srce srpske poljoprivrede. Uništavanjem semenske industrije, mi osuđujemo sve naredne generacije na trajnu uvoznu zavisnost od GM semena, a sutra i stočnog podmlatka - kaže Ševarlić i dodaje da će u tom slučaju samo za GM seme kukuruza Srbija godišnje morati da izdvaja oko 100 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja