Na motoru u buretu prkosi gravitaciji
Foto: Youtube

Motociklistkinja iz Debeljače prešla 100.000 kilometara

Na motoru u buretu prkosi gravitaciji

Srbija -
Branka Nađ, jedina žena vozač na zidu smrti, 31 godinu bavi se opasnim poslom

DEBELJAČA - Ima petlju!Sa samo deset godina Branka Nađ iz Debeljače krenula je stopama braće - Saše, Nenada i pokojnog Jovice - čije su vratolomije inspirisale Bruna Langera da stvori antologijsku bajkersku himnu „Pakleni vozači“. Za 31 godinu, koliko u buretu prečnika osam metara prkosi gravitaciji, jedina žena vozač na zidu smrti prešla je više od 100.000 kilometara:- Biti vozač ili vlasnik zida smrti u staroj Jugoslaviji bio je veliki prestiž. Sebe i kolegu Gorana Savića iz Aleksinca, sa kojim nastupam, doživljavam kao poslednje Mohikance - priznaje Branka.Ženu čeličnih živaca ipak raduje što neko i dalje pokazuje interesovanje za nju.- Na vašarima nas je proteklih meseci pratila jedna domaća ekipa koja snima dokumentarni film o meni i zidu smrti. Takođe, letos me je hrvatski reditelj Silvio Petranović pozvao da učestvujem u jednom igranom filmu. Ako osvanem na velikom platnu, biće to zahvaljujući Kuriru, koji nas je spojio - kaže Branka i ističe da nije izgubila nadu da će dobiti naslednicu.

-Iako su još male, unuke Gordana i Nikolina pokazuju interesovanje da me naslede. Ako bi se u međuvremenu pojavila neka dovoljno hrabra devojka da je obučim, rado bih to učinila. Muškarci su kuražni samo kad popiju koju više. Kad ih pozovem da se sa sedam metara visoke galerije spuste dole u podnožje bureta, pobegnu glavom bez obzira. I neka onda neko kaže da samo muškarci imaju „onu stvar“ - šali se Branka.

Kako su nastali „Pakleni vozači“

Tu pesmu Bruno Langer je komponovao i posvetio mojoj braći- pokojnom Jovici i Saši. Bilo je to na našem nastupu u Puli 1974. godine. Dok je spiker nadahnuto najavljivao i komentarisao nastup „dva brata rođena na Zidu smrti“, tekst je zapisao Bruno. Tako je rođena pesma „Pakleni vozači“- otkriva Branka.

Padove prestala da broji

Od detinjstva sam se trudila da radim što i moja braća. Pet godina bilo mi je potrebno da savladam zanat. Padovi su sastavni deo vožnje na Zidu smrti, a do njih dolazi kad guma pukne ili motor proklizne.Odavno sam prestala da ih brojim- kaže Branka.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track