Osmaci vežbaju polaganje male mature

Generalna proba u maju

Osmaci vežbaju polaganje male mature

Društvo -
Na proveri će biti jedan od neiskorišćenih prošlogodišnjih testova, s tim što gradivo koje osmaci još nisu prošli neće biti bodovano

BEOGRAD - U školama u Srbiji od danas treba da počne inicijalno testiranje za đake osmog razreda koje u junu čeka završni ispit, mala matura, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Na proveri će biti jedan od neiskorišćenih prošlogodišnjih testova, s tim što gradivo koje osmaci još nisu prošli neće biti bodovano.

Đaci će imati pitanja iz srpskog jezika i matematike, a test neće biti ocenjivan nego će rezultati biti korišćeni za internu analizu.

Na taj način biće provereno znanje osmaka, kako bi na vreme počeli da se pripemaju za završni ispit. Takođe, rezultati će ukazati nastavnicima na čemu više da rade sa učenicima tokom redovne i pripremne nastave, rekao je Kostić.

Testiranje ne mora da bude organizovano istovremeno,odnosno škole imaju rok da do kraja prvog polugodišta završe inicijalno testiranje. Testovi su još u junu dopremljeni u škole, pred polaganje male mature za tadašnje osmake, i čuvaju se na sigurnom mestu. Osim ovog, osmaci će i u maju naredne godine imati probni ispit, simulaciju završnog ispita.

Na nedavnoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta predstavljeni su rezultati završnog ispita prošlogodišnjih osmaka. Analizu je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i rezultati govore da su škole bile ozbiljnije, nastavnici su imali manje propusta, a đaci nisu bili lošiji od prethodne generacije, iako su zadaci bili teži.

Testovi iz srpskog skoro 76.000 osmaka pokazali su da im najbolje idu čitanje i razumevanje teksta, a najslabije gramatika.

U matematici na završnom ispitu osmacima su bili teški prirodni brojevi i geometrija, a samo tri odsto učenika uspelo je da reši tri od četiri napredna zadatka, pokazala je analiza. Kako je rečeno na sednici, škole imaju pristup samo svojim podacima. Mogu da vide dostignuća svojih učenika, koja generacija je bolja, koje oblasti su problematične...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track