Dogodine nove terapije za HIV pozitivne?

1.000 obolelih

Dogodine nove terapije za HIV pozitivne?

Društvo -
Stručna komisija konstatovala da desetak odsto rezistentnih ne prima adekvatnu terapiju za lečenje HIV

BEOGRAD - U Srbiji bi sledeće godine trebalo da počne lečenje inficiranih HIV-om novim savremenim terapijama, izjavila je danas ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović povodom 1. decembra,Svetskog dana borbe protiv side.

"O savremenoj terapiji stručna komisija je konstatovala da desetak odsto teraporezistenhih ne prima adekvatnu terapiju za lečenje HIV-a i jedan je od zadataka Ministarstva zdravlja da se ti novi lekovi nađu što pre na listi i da 2013. godina bude godina pravde i za ovu grupu obolelih", rekla je Đukić-Dejanovićeva novinarima nakon obilaska odeljenja na Infektivnoj klinici na kome su smešteni oboleli od HIV-a.

Ona je kazala da je napravljen napredak u poboljšanju kvaliteta života obolelih, ali i da uvek ima poteza koje država mora činiti da kvalitet njihovog života bude još bolji. "Definicija koja stoji u zakonu da je HIV smrtonosna bolest će se uskoro menjati, jer je dužina života i kvalitet života obolelih sve bolji i veći", dodala je ministarka.

Ona je rekla da je u Srbiji registrovano oko 1.000 obolelih osoba, da godišnje ima oko 100 novoobolelih, a da je prosek starosti obolelih "40 godina plus minus deset, ali da ima i onih koji imaju i oko 80 godina". Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Dragan Delić kazao je da u toj klinici trenutno ima 16 bolesnika, a da svakog dana na pregled u ambulantu dođe od 30 do 60 bolesnika.

On je kazao da je komisija donela odluku da se uvedu za Srbiju novi antiretrovirusni lekovi, ali samo za bolesnike kojima je laboratorijski dokazano pojava rezistencije na postojeće lekove.

Delić je takođe naveo da bi sledeće godine lečenje novim terapijama moglo biti realizovano. Prema njegovim rečima, u klinici u Beogradu se leči oko 800 bolesnika i još oko 200 u klinikama u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Delić je upozorio i da je od 1994. godine u Srbiji dominantni način prenosa HIV infekcije seksualnim putem. "Prošle godine od novo dijagnostifikovanih HIV pozitivnih osoba 52 odsto su muški homoseksualci, 29 odsto heteroseksualci, a samo sedam odsto njih su intravenski uživaoci droge", naveo je Delić.

Sutra, 1. decembra, obeleževa se Svetski dan borbe protiv side.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track