FENOMEN: Smederevka trudna u 60. godini

Najstarija trudnica u Srbiji

FENOMEN: Smederevka trudna u 60. godini

Društvo -
Trudnica je veštački oplođena doniranim jajnim ćelijama na nekoj od čeških klinika, jer takvu donaciju srpski zakoni ne omogućavaju

PRAG - Pažnju čeških medija privukao je danas slučaj 60-godišnje trudnice iz Smedereva koja je zaobišla zakone u Srbiji veštačkom oplodnjom u Češkoj, budući da od 1. aprila češke klinike nemaju pravo na tu intervenciju kod žena starijih od 49 godina.

Češki mediji preneli su danas vest o toj najstarijoj trudnici u Srbiji i to da je veštački oplođena doniranim jajnim ćelijama na nekoj od čeških klinika, zato što takvu donaciju srpski zakoni ne omogućavaju.

Problem je, međutim, u tome što u Češkoj od 1. aprila upravo zbog etičkih kontroverzi oko prestarih roditelja ne postoji legalna mogućnost da se veštačka oplodnja primeni kod žena starijih od 49 godina.

"Veštačka oplodnja može da se uradi kod žene u reproduktivnom dobu ukoliko nije starija od 49 godina i to na osnovu pismenog zahteva žene i muškarca koji zajedno traže tu zdravstvenu uslugu", navodi se u češkom zakonu o posebnim zdravstvenim službama koji je stupio na snagu 1. aprila ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track