Poslanici o zakonima u oblasti zdravstva

Skupština Srbije

Poslanici o zakonima u oblasti zdravstva

Društvo -
U pitanju su zakon o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, kao i izmene zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije će danas nastaviti objedinjenu raspravu o tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva, od kojih jedan predviđa da će država u javni dug preuzeti 13 milijardi dinara dugovanja zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama.

U pitanju su zakon o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, kao i izmene zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti.

Obaveze zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama će se, prema predloženom zakonu, izvršavati u četiri jednake rate (1/12 ukupnog iznosa obaveze) poslednjeg dana marta, juna, septembra i decembra u naredne tri godine - 2013, 2014. i 2015. godine.Izmenama preostala dva zakona se, pored ostalog, proširuje krug osoba koje će imati svojstvo osiguranika i na zdravstvenu zaštitu.

U pitanju su osobe koje su obuhvaćene obaveznom imunizacijom u skladu sa propisima kojima se uređuje zdravstvena zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, osobe koje su obuhvaćene ciljanim preventivnim pregledima, kao i samohrani roditelji sa decom do sedam godina čiji su mesečni prihodi ispod prihoda utvrđenih u skladu sa ovim zakonom.

Pošto završe pretres tih zakona preći će na nekoliko kadrovskih odluka, među kojima je i izbor članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija i o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Poslanici su juče završili razmatranje seta finansijskih zakona, među kojima je i zakon o javnim preduzećima, a potom i izmena Zakona o autorskom i srodnim pravima, koji predviđa ukidanje "muzičkog dinara" za zanatlije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track