Bačka Topola: Prodajem kuću zbog fašista!

Sam protiv svih

Bačka Topola: Prodajem kuću zbog fašista!

Društvo -
Bilbord sa ovakvim natpisom postavio je Svetozar Martinović iz Bačke Topole jer ga, kako tvrdi, pojedini Mađari maltretiraju zbog toga što je srpske nacionalnosti

BAČKA TOPOLA - Pakuje kofere!Jedan od najuspešnijih proizvođača voćnih rakija u regionu, Svetozar Martinović iz Bačke Topole, odlučio je da proda kuću zbog, kako kaže, pritiska mađarskih fašista u toj opštini. Oglas je okačio ni manje ni više nego na ogroman bilbord koji se nalazi pored auto-puta Beograd-Subotica, na samom isključenju za Bačku Topolu.- Sve je počelo još 2000, kad su članovi nadležne komisije počeli masovno da menjaju nazive ulice sa imenima istaknutih antifašista i narodnih heroja i da ih imenuju posprdno i uvredljivo za slavnu tradiciju naših naroda i narodnosti. Pored toga, onemogućeno mi je da od opštine uzmem u zakup jedan propali objekat kako bih proširio proizvodnju, a osnovano sumnjam da je tome razlog moja nacionalna pripadnost. Jednostavno, fašizam je u poslednje vreme u naglom porastu, o čemu svedoči sve veći broj mladih koji nose obeležja ultradesničarskih organizacija iz Mađarske - kaže za Kurir Martinović, inače predsednik i osnivač Udruženja građana Antifašistički pokret iz Bačke Topole.Martinović objašnjava da su mu nepoznati počinioci već uništavali oglasne table koje se nalaze na njegovom posedu, te da se zbog toga odlučio za noćne straže. On naglašava da ne mrzi Mađare.- Moja supruga je Mađarica, a neki od mojih najboljih prijatelja su takođe te nacionalnosti. Ono protiv čega se borim jeste fašizam, bez obzira na to iz koje nacije dolazi - objašnjava Martinović. On ističe da međunacionalni odnosi nikada nisu bili gori.- Srpska i mađarska deca idu u odvojene škole, izlaze na različita mesta... Pošto nadležni ne žele da se bore protiv ove bolesti, prinuđen sam da prodam kuću i s porodicom odem odavde - kaže Martinović.

Svetozar Martinović
Svetozar Martinović

Opština: Kazniti MartinovićaPostavljanje ove table osudila je lokalna samouprava u Bačkoj Topoli, kao i Savez vojvođanskih Mađara.- Zahtevamo da organi gonjenja postupe energično i profesionalno - navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednika opštine, a izvršni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Karolj Pal takođe je zatražio od policije da ukloni sporni natpis, kao i da pokrene postupak protiv njegovih autora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track