Alfatoksinom zaraženo sedam odsto kukuruza

Ministarstvo poljoprivrede

Alfatoksinom zaraženo sedam odsto kukuruza

Društvo -
Svi koji su davali neodgovorne, ishitrene i štetne izjave o zaraženosti kukuruza koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snosiće odgovarajuće posledice, poručio je Katanić

BEOGRAD - Analizom u dve akreditovane referentne laboratorije utvrđeno je prisustvo većeg nivoa aflatoksina kod samo sedam procenata uzorkovanog kukuruza koji se jednostavnom metodom razblaživanja može upotrebiti za stočnu hranu, izjavio je načelnik poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić.

Katanić je na konferenciji za novinare objasnio da su uzorci uzeti iz svih državnih robnih rezervi, u svim velikim skladištima kukuruza, u prerađivačkim i otkupnim centrima, iz fabrika stočne hrane, iz pivara i od proizvođača palente i mleka, saopštila je vladina Kancelrija za saradnju s medijima.

„Važno je razjasniti ulogu države u ovom sistemu, a to je monitoring. U lancu proizvodnje, prerade i prometa svi subjekti a pre svega proizvođači snose najveću odgovornost.“, rekao je Katanić.

On je podsetio da je kukuruz izvozni brend i da je pozicija koju Srbija trenutno vrlo zahtevna.

„Svi koji su davali neodgovorne, ishitrene i štetne izjave o zaraženosti kukuruza koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snosiće odgovarajuće posledice“, poručio je Katanić.

On je ocenio da su izjave koje su se pojavile u medijima, maliciozne, jer su uticale i na promet i na prodaju kukuruza.

Državni sekretar Danilo Golubović je napomenuo da ni u jednom uzorku mleka nije pronađen aflatoksin i da je hrana čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza potpuno bezbedna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track