Puteve će dogodine održavati opštine
Foto: Marina Lopičić

Verica Kalanović

Puteve će dogodine održavati opštine

Društvo -
Više od 6.000 kilometara puteva, koje je vlada prebacila lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje, trenutno održavaju "Putevi Srbije"

BEOGRAD - Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da postoji mogućnost da od sledeće godine održavanje puteva u Srbiji bude predato opštinama u nadležnost.

"Predsednici opština sa kojima svakodnevno razgovaram tvrde da putevi nisu održavani na najbolji način i već su mi dali predlog da od sledeće godine, sa dodatno novca, oni preuzmu obavezu da sami održavaju puteve na svojoj teritoriji", rekla je Kalanovićeva u jutarnjem dnevniku.

Prema njenim rečima, više od 6.000 kilometara puteva u Srbiji, koje je vlada početkom godine prebacila lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje i za šta je izdvojila četiri milijardi dinara državne pomoći, trenutno održava Javno preduzeće "Putevi Srbije".

"U prvom trenutku predsednici opština nisu ni bili svesni koje su sve puteve dobili i u prvim kontaktima sa njima održavanje puteva se pojavilo kao veliki problem. Sa JP "Putevi Srbije" ministarstvo je napravilo ugovor i dato mu je 900 miliona dinara da održavaju te puteve kao i prethodnih decenija", kazala je Kalanović.

Ona je istakla da se sada vidi kako novac nije bio preduslov da se svi putevi dobro održavaju i ocenila da je u međuvremenu bilo problema u održavanju putnih pravaca, "jer su bili izbori i jer opštine nemaju mnogo novca".

Kalanovićeva je izrazila nadu da će, posle prvih problema, narednih dana uspeti da uspostavi čvršću kontrolu i sinhronizaciju između ministarstva, JP "Putevi Srbije" i lokalnih preduzeća koja su na tenderu dobila obavezu da održavaju puteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track