Korupciju ne bi prijavilo 75 odsto policajaca!

Studija

Korupciju ne bi prijavilo 75 odsto policajaca!

Društvo -
Kao najčešće oblike korupcije u policiji navedeno davanje mita saobraćajnim policajcima i "doplaćivanje" za brže izdavanje ličnih dokumenata

BEOGRAD - Politizacija, nespremnost policajaca da prijave slučajeve korupcije u svojim redovima i realizacija poverljivih nabavki predstavljaju glavne rizike korupcije u srpskoj policiji, rekao je danas Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.On je prilikom predstavljanja studije o korupciji u policiji kazao da su u svim dosadašnjim istraživanjima identifikovani isti rizici pojave korupcije."Glavni rizik korupcije je politizacija, odnosno nastojanje političkih stranaka da kontrolišu proces selekcije kadrova za rad u MUP-u. Policijske uprave u Nišu i Novom Sadu već tri godine nemaju načelnike zbog uticaja partija na izbor ključnih pozicija u policiji", rekao je Đorđević. Prema njegovim rečima, veliki problem predstavljaju i realizacije poverljivih nabavki za Bezbednosno-informativnu agenciju i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

"Ne postoji nadzor i kontrola nad tim nabavkama. One se često vrše na osnovu slobodne procene rukovodilaca u kabinetu ministra, pri čemu svrsishodnost tih nabavki može da se dovede u pitanje", izjavio je Đorđević.Predstavljajući rezultate studije po kojima više od 75 odsto policajaca nije spremno da prijavi slučajeve korupcije u sopstvenim redovima, Đorđević je naglasio potrebu izgradnje efikasne unutrašnje kontrole u policiji i sistema zaštite uzbunjivača na nacionalnom nivou.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Jan Litavski istakao je da se korupcija u policijskim redovima mora posmatrati kroz širi društveni kontekst u kome policija deluje."Glavni uzroci pojave korupcije u policiji su zloupotreba službenih ovlašćenja i sticanje dobiti, prvenstveno materijalne za pojedinca. Korupcija podriva misiju policije i dovodi do nedovoljno kvalitetnog izvršavanja operativnih poslova, što za posledicu ima urušavanje njenog kredibiliteta kod građana", rekao je Litavski.

Kao najčešće oblike korupcije u policiji, on je naveo davanje mita saobraćajnim policajcima za izbegavanje kazni za saobraćajne prekršaje i davanje mita za brže izdavanje ličnih dokumenata."Transparentnost rada policije i razvijanje aktivnog građanskog društva kao efikasnog instrumenta kontrole rada MUP-a imaju ključni značaj u borbi protiv korupcije. Tome treba dodati i uspostavljanje institucionalnih veza između MUP-a i savetodavnih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije", kazao je Litavski.Zbirku predloga praktične politike za reformu policije u Srbiji priredio je Beogradski centar za bezbednosnu politiku u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja