Državni vrh Hrvatske na božićnom prijemu u Zagrebu
Foto: Agencija Anadolija

Prijem u organizaciji Srpskog narodnog vijeća

Državni vrh Hrvatske na božićnom prijemu u Zagrebu

Društvo -
Mržnja i netolerancija su prošlost. To nije zasluga Vlade već svih onih koji u Hrvatskoj žive, rekao Zoran Milanović

ZAGREB - U prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, održan je prijem u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV). Božićnom prijemu prisustvovali su brojni predstavnici političkog života Hrvatske, među kojima i predsednik Vlade Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko, ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, te mnogi drugi hrvatski ministri, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

U ime Srpske pravoslavne crkve prisutne je pozdravio protojerej stavrofor Marko Nogić. Predsednik SNV-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac rekao je da zajedništvo može biti sačuvano i da mora biti obnovljeno i učvršćeno tamo gde je narušeno.

„U ovoj zemlji ne treba produbljivati nesporazume i netoleranciju. Očekujemo jačanje tolerancije u međuverskim, međuetničkim i međupolitičkim odnosima. Mi želimo da srpske institucije u Hrvatskoj budu podržane. Ne želimo patronat, a najmanje destrukciju organizacija koje smo godinama stvarali. Stvarajući te organizacije stvarali smo Hrvatsku u kojoj je moguće afirmisati one zakonske i ustavne vrednosti na kojima počiva. Naša je dužnost da toleranciju i sami širimo i da se međusobno približimo.", rekao je Pupovac i pritom zahvalio Vladi na podršci.

O odnosima Hrvatske i Srbije Pupovac je rekao da mogu biti predmet i rezultat različitih turbulencija.„Promene vlasti ne trebaju biti prepreka za međusobnu saradnju. Duboko smo uvereni da i naša i Vlada Srbije uviđaju potrebu da što je moguće pre mora doći do obnavljanja saradnje u svim onim pitanjima na kojima je to od interesa, kako za Hrvatsku tako i za susednu Srbiju, BiH i Crnu Goru. Regionalna politika predstavlja naš potencijal i dodatnu vrednost i u ekonomskim i političkim aspektima.", naglasio je Pupovac i ukazao na potrebu da se reši pitanja srpskih izbeglica, te je ustvrdio da će po tom pitanju „znati biti iznad stranačkih podela".Pupovac je pre nekoliko meseci bio u neprijatnoj polemici sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem koji nije prisustvovao prijemu, već se u ime predsdenika obratio njegov savetnik Siniša Tatalović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović istakao je u svom govoru da Evropa prolazi korz „gruba vremena koja podsećaju da zli duhovi samo dremuckaju.„Malo pa malo vidimo kako bled pogled pređe u mržnju, onda u psovku. Srećom, Evropa ima instrumente da se od toga zaštiti, ali ljudska priroda je nepredvidiva. Hrvatski put kao države je težak put. No, konačno smo došli do toga da takvih politika u Hrvatskoj nema. Ima razmirica i nesporazuma, ali nema mržnje i ona se ne artikulira. To nije zasluga Vlade već svih onih koji u Hrvatskoj žive.", rekao je Milanović i naglasio da se ne slaže sa Pupovčevom definicijom reči tolerancija „jer ona primarno u fizici i mehanici znači trpljenje, toleranciju prema rđi i oksidaciji, prema onome što je negativno".

„Ja druge vere i nacije u ovoj zemlji ne tolerišem, ja s njima živim. To čak nije suživot, to je život", poručio je premijer Hrvatske.Milanović se osvrnuo i na aktuelne teme u ovoj zemlji poslavši poruke da je uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru itekako dozvoljeno i moguće, bez obzira na sve nedavne reakcije. Naime, mnogi su digli svoj glas protiv zahteva srpske manjine da se u Vukovaru službeno koristi i ćirilica i dvojezični natpisi.„Ne mogu biti protiv prava drugoga da koristi svoje pismo, pisalo to u zakonu ili ne pisalo. Ovih dana slušamo iste izgovore, trikove, magle, o tome kako je to neprihvatljivo, da je zakon loš. To je dobar zakon. Svi koji u skladu sa zakonom žele koristiti svoje pismo, Vlada će to osigurati, Ne zato što to piše u zakonu, već zato što je to ispravna država.", rekao je Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track