Nekanonska MPC za dijalog sa SPC

Rešenje spora

Nekanonska MPC za dijalog sa SPC

Društvo -
Nepriznata MPC proglasila autokefalnost i odvojila se od SPC 60-tih godina prošlog veka

SKOPLJE - Poglavar kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) Stefan istakao je potrebu što bržeg prevazilaženja problema između te i Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali bez uslovljavanja.

Spor između MPC i SPC bi, prema njegovim rečima, trebalo rešiti kako bi srpski i makedonski narod živeli kako to dolikuje pravoslavnim narodima.

Poglavar nepriznate MPC je u božićnom intervjuu agenciji MIA poručio da je Sveti arhijereski sinod te crkve ocenio da je angažovanje i inicijativa predsednika Srbije Tomislava Nikolića na rešavanju tog pitanja "dobronamerna i dobrodošla".

"Najpre bi mi sveštenici trebalo da se zamislimo kada državnici i pre nas i više od nas sagledavaju potrebu za brže prevazilaženje problema i potrebu da dva naroda, srpski i makedonski žive kako to dolikuje pravoslavnim narodima", naveo je on.

Arhiepiskop Stefan je poručio da je nepriznata MPC uvek spremna za dijalog i rešenje ovog, kako se navodi, spora koji nikome ne ide ukorist.

"U prošlosti smo dokazali, a i nakon ove najnovije inicijative poslali smo pismo Saboru SPC u kome smo izrazili spremnost da sednemo i da razgovaramo. Ali mora se znati da kada se pristupi rešavanju jednog ovakvog spora, nije niti diplomatski, niti u saglasnosti sa pravilima, da se postavljaju uslovi i zahtevi pre početka razgovora", izjavio je arhiepiskop Stefan.

Nekanonska MPC, poručio je on, ne traži ništa više osim da bude prepoznata kao autokefalna crkva poput svih drugih, koje su nacionalno i duhovno obeležje prostora koji ima svoje granice potvrđene u istoriji.

Nekanonska MPC je proglasila autokefalnost i odvojila se od SPC 60-tih godina prošlog veka. SPC dogovor uslovljava prihvatanjem Niškog sporazuma i puštanjem arhiepiskopa Jovana iz zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track