Patrijarh otvara godinu Milanskog edikta

Akta o toleranciji

Patrijarh otvara godinu Milanskog edikta

Društvo -
Čitanjem Milanskog edikta - akta o toleranciji koji je doneo rimski car Konstantin - i svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira večeras u Narodnom pozorištu u Nišu počinje godina obeležavanja 17 vekova

BEOGRAD - Čitanjem Milanskog edikta - akta o toleranciji koji je doneo rimski car Konstantin - i svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira večeras u Narodnom pozorištu u Nišu počinje godina obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Prisutnima će se obratiti kopredsednici Organizacionog odbora projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" - predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej koji će otvoriti godinu Milanskog edikta.

Domaćin večeri biće ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, a svečanosti će prisustvovati i predsednik vlade Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi i diplomatski kor.Kako je rekla rukovodilac programa "Milanski edikt 313-2013, Srbija" Slavica Trifunović, ceremonija se sastoji iz nekoliko delova, a počeće performansom - čitanjem Milanskog edikta.

Zatim će hor Sretenjskog manastira iz Moskve, jedan od najboljih svetskih horova, izvesti jednosatni koncert duhovne i svetovne muzike.

Rimski car Konstantin Veliki (272-337), rođen u Naisusu (Niš), potpisao je 313. zakonski tekst kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.Tokom cele godine predstavama, izložbama i muzičkim programima Srbija će obeležiti 17 vekova edikta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja