Vekna "sava" i dalje 48,5 dinara
Foto: Zorana Jevtić

Cena nepromenjena

Vekna "sava" i dalje 48,5 dinara

Društvo -
U slučaju ozbiljnijeg poremećaja na tržištu, intervenisaće se pšenicom iz robnih rezervi

BEOGRAD - Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba "sava" ostaje na snazi, što znači da će cena ovog hleba i dalje biti 48,5 dinara, izjavio je Mladen Radović, šef odseka za cene u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine.

"Hleb će biti jedan od artikala koji će se naći u okviru socijalne korpe, na čijoj pripremi radi Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija", ukazao je Radović.

On je istakao da će se u slučaju ozbiljnijeg poremećaja na tržištu, intervenisati pšenicom iz robnih rezervi, koje na zalihama ima dovoljno za stabilizaciju tržišta.

Vlada Srbije odlučila je krajem septembra da maloprodajna cena vekne od brašna T -500 može iznositi do 48,5 dinara, iako su proizvođači tražili da bude 54 dinara.

Radi obezbeđivanja redovnog snabdevanja i zaštite tržišta, Vlada je usvojila Uredbu prema kojoj su proizvođači hleba obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje hleba. Važenje te uredbe je šest meseci.

Trgovci su, takođe, obavezni da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 40 odsto hleba od brašna T-500, a za nepoštovanje uredbe predviđene su kazne i do dva miliona dinara.

Do tada je na snazi bila uredba bivše vlade po kojoj je cena te vrste hleba bila ograničena na 44 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track