Posmrtni ostaci kralja Petra II stigli u otadžbinu

Konačno među svojima

Posmrtni ostaci kralja Petra II stigli u otadžbinu

Društvo -
Posmrtni ostaci Petra II Karađorđevića preneti su juče iz SAD, a pre nego što na proleće bude sahranjeno na Oplencu, njegovo telo počivaće u kapeli na Dedinju
1 / 15 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Konačno među svojima.Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića, poslednjeg jugoslovenskog monarha iz srpske loze Karađorđevića, preneti su juče iz SAD u Beograd. Planirano je da se u zemlju vrate i posmrtni ostaci njegove majke kraljice Marije, supruge kraljice Aleksandre i brata princa Andreja, i da svi u maju budu sahranjeni na Oplencu.Princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina, prinčevi Petar, Filip i Aleksandar, zajedno sa ćerkom princeze Katarine Alison, dočekali su svog pokojnog oca, dedu i svekra na aerodromu „Nikola Tesla“ oko 14 sati. Princ Petar stavio je krunu na kovčeg, Filip skiptar, a princ Aleksandar dijamantsku sablju. Dočeku je prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice i savetnik predsednika republike Oliver Antić.Posmrtni ostaci kralja su, u pratnji Žandarmerije, dovezeni do dvorskog kompleksa na Dedinju, gde je u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog patrijarh Irinej služio zaupokojenu liturgiju. Srpska zastava je u kapeli zamenjena zastavom Kraljevine Jugoslavije.Princ Aleksandar Karađorđević poručio je da Srbija vraćanjem posmrtnih ostataka kralja Petra II sebi vraća identitet.- Povratak u otadžbinu bila je najveća želja mog oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često. Ovim činom vraćamo sebi identitet - rekao je princ.Premijer Ivica Dačić poručio je da ukoliko u zemlju budu vraćeni posmrtni ostaci i ostalih znamenitih Srba, biće upotpunjena srpska istorija.- Razmišlja se i o sahrani Nikole Tesle u Hramu Svetog Save jer je neprimereno da počiva u muzeju - rekao je on.Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej povratak posmrtnih ostataka kralja nazvao je istorijskim događajem i delom božje pravde.- Sve što je Srbija veliko postigla, postigla je sa kraljem, parlamentarna monarhija bila bi korisna za Srbija - rekao je patrijarh.Oliver Antić, savetnik predsednika republike, izjavio je da Srbija vraćanjem posmrtnih ostataka Karađorđevića popravlja svoju istoriju.

Vlada Srbije je u septembru prošle godine donela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, a za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.Pošto je u vreme atentata kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Početkom Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka regenta kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i puča.

Kralj Petar II je, nakon što je Jugoslavija okupirana, bio je primoran da, zajedno sa vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, zatim u Egipat, a u junu 1941. godine se u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Na Drugom zasedanju AVNOJ-a je 1943. godine kralju i vladi u izbeglištvu zabranjen povratak u zemlju do završetka rata, odnosno do trenutka kada će o državnom uređenju Jugoslavije odlučivati njeni građani, što je i učinjeno 1945. godine kada je referendum ukinuta monarhija, a Jugoslavija postala republika.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je najpre živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine, od kada su njegovi ostaci počivali u Crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

http://www.youtube.com/watch?v=rFY3nfmPF-4

Priprema se teren za monarhiju- Nije bitno koji je oblik državnog uređenja, važno je poštovanje prema onima koji su stvarali našu istoriju. Odluka o monarhiji eventualno bi mogla da se donese na referendumu - rekao je premijer Ivica Dačić na pitanje o vraćanju monarhije. A Oliver Antić je izjavio da predsednik Tomislav Nikolić svojim radom priprema teren da će možda biti logično da dođe monarhija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track