Pomoćnik direktora seoski uča po kazni?
Foto: M. Djordjevic

Kuršumlija

Pomoćnik direktora seoski uča po kazni?

Srbija -
Učitelj Dušan Keča tvrdi da je posredi politički progon, jer ga je svojevremeno na mesto pomoćnika postavio direktor iz prethodne vlasti, a sadašnji direktor Radiša Nikić kaže da je odluku doneo u interesu dece

KURŠUMLIJA - Kao "nagradu" što se kao pomoćnik direktora OŠ "Drinka Pavlović" iz Kuršumlije šest meseci borio kod Ministarstva prosvete da se otvori izdvojeno odeljenje ove škole u 20 kilometara udaljenom planinskom selu Dedinac, novi v.d. direktora ove škole Radiša Nikić rasporedio je učitelja Dušana Keču da radi baš u ovoj seoskoj školi.Učitelj Keča tvrdi da je u pitanju politički progon, jer ga je svojevremeno na mesto pomoćnika postavio direktor koji je pripadao prethodnoj vlasti, a direktor Nikić kaže da je odluku doneo u interesu dece.

"Radiša Nikić mi je ponudio da potpišem aneks ugovora kojim prihvatam da kao učitelj radim u ovoj školi. Ako ne prihvatim, sledi mi otkaz. Ja sam tražio da mi se vrati moje odeljenje III/4, koje sam vodio pre nego što sam postao pomoćnik direktora. U školi radim 20 godina i smatram da je ovo politički progon, jer sam postavljen za pomoćnika od direktora koji je pripadao prethodnoj vlasti", kaže Keča i dodaje da samo želi da radi u matičnoj školi i vodi svoje odeljenje III/4.

V.d. direktora OŠ "Drinka Pavlović" Radiša Nikić objašnjava da je rasporedio Keču u Dedinac kako učenici odeljenja III/4 ne bi menjali učitelja.

"Dušanu Keči ponudio sam da ostane na mestu pomoćnika direktora dok se ne završi školska godina, što je on odbio i podneo zahtev da se vrati da vodi svoje odeljenje. To nije prihvaćeno kako deca ovog odeljenja ne bi već po ko zna koji put menjala učitelja. Zato sam mu ponudio aneks ugovora o raspoređivanju u školu u Dedincu i ima osam dana da odluči da li prihvata ili ne. Ako ne prihvati sledi mu otkaz", kaže v.d. direktora Nikić.

U opštini Kuršumlija je za poslednjih tridesetak godina zbog sve manje dece zatvoreno najmanje petnaestak seoskih škola, a ova u selu Dedinac je prva koja se otvara. Međutim, ni ta dobra vest da u nekom selu ima dovoljno dece da se otvori škola, nije mogla da prođe bez političkih razmirica pripadnika različitih političkih opcija.Inače, nepisano pravilo je da u seoskim školama rade mladi učitelji dok stariji rade u školama u gradu.

Radiša Nikić (Foto: Milen Đorđević)
Radiša Nikić (Foto: Milen Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track