TRN U OKU: Nepriznata CPC traži da se ukloni crkva sa Rumije

Postavljena 2005.

TRN U OKU: Nepriznata CPC traži da se ukloni crkva sa Rumije

Društvo -
Optužuje Mitropoliju crnogorsko-primorsku da je ugrozila multiverski i multietnički sklad u tom delu Crne Gore

PODGORICA - Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je ponovo danas od Ministarstva održivograzvoja i turizma da izvrši rešenje Inspektorata za građevinarstvo iz 2005. godine kojim je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj naređeno da ukloni crkvu sa planine Rumije, kod Bara.U zahtevu nekanonske CPC navodi se da je prošlo osam godina od donošenja rešenja o okljanjanju crkve na Rumiji, ali resorno ministarstvo ništa nije preduzelo po tom pitanju.

Od dana donošenja rešenja o uklanjanju crkve na Rumiji proteklo je osam godina, a isto nije izvršeno, niti je resorno ministarstvo preduzelo bilo koju radnju da ukoni crkvu, mada je predmetno rešenje moralo biti izvršeno po službenoj dužnosti , navela je nepriznata CPC.

CPC je, kako je objavila crnogorska agencija MINA, optužila Mitropoliju crnogorsko-primorsku da je, postavljanjem crkve na vrhu Rumije, ugrozila multiverski i multietnički sklad u tom delu Crne Gore.

Dodaje se da, zbog toga, CPC ima pravni interes da se ukoni crkva sa Rumije. Zahtevamo da se rešenje o uklanjanju crkve sprovede odmah, saopšteno je iz nekakonske CPC.

Crkva na Rumiji postavljena je 2005. godine uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja crnogorskog Ministarstva uređenja prostora.

Mitropolit Amfilohije je na Božić 2011. godine prokleo onog ko sruši pravoslavnu crkvu na Rumiji."Ko sruši taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", poručio je mitropolit.

Metalna Crkva Svete Trojice na Rumiji "trn je u oku" delu crnogorske vlasti i vernika, sledbenika kanonski nepriznate CPC, još od vremena njenog postavljanja, a jula 2005. godine za njen spas tadašnje crnogorsko rukovodstvo je molio patrijarh srpski Pavle.

Crkva je postavljena na mestu na kome je postojao pravoslavni hram koji su srušili Turci 1571. godine, a od davnina postoji predanje da će, kada se na vrhu planine skupi dovoljno kamena, crkva pasti s neba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja