ALARMANTNO: Albanci napali Visoke Dečane!

Opsada srpskog manastira na Kosovu i Metohiji

ALARMANTNO: Albanci napali Visoke Dečane!

Društvo -
Zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da manastiru potvrdi vlasništvo nad 23 hektara zemlje, Albanci danima prete sveštenicima i skrnave svetinju

BEOGRAD - Ekstremizam!Manastir Visoki Dečani nalazi se pod opsadom albanskih ekstremista koji demonstriraju zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi vlasništvo manastira nad 23 hektara zemlje koju koristi od 1977. godine, a koja je i ranije bila u vlasništvu Crkve, ali je 1946. godine nacionalizovana.- U prepodnevnim satima grupa Albanaca koja danima demonstrira u centru Dečana krenula je prema manastiru. Njih su na putu, koji vodi prema manastiru, zaustavili pripadnici Kfora i italijanski karabinijeri - rekao je protojerej Sava Šmigić, sekretar Eparhije raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske.Inače, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.On je dodao da ovakvo ponašanje pokazuje da na Kosovu nema vladavine prava nego da je na snazi vladavina terora.- Manastir i sveštena lica već danima su izloženi najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama, a namera albanskih demonstranata je da se probiju do manastira kako bi postavili plakate sa uvredljivom sadržinom poput: „Ovo je naš manastir - dalje ruke od naše zemlje“, i slično. Na dosadašnjim protestima pojavljivale su se parole i slogani sa porukom da manastir Dečani nije srpski već albanski manastir i da su ga monasi na silu okupirali - stoji u saopštenju Eparhije raško-prizrenske. Oni dodaju i da je želja vlasti u Dečanima da se pritiscima i pretnjama obori odluka Vrhovnog suda i manastiru Dečani oduzme 50 odsto imovine.Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je da su pretnje i protesti ispred manastira Visoki Dečani pokušaj da se etničko čišćenje završi, odnosno da se izbrišu dokazi o postojanju Srba. Vulin je zahvalio pripadnicima italijanskog kontingenta Kfora, bez kojih bi, kako je rekao, manastir verovatno goreo, podsetivši da je ovo peti napad na ovaj manastir.(B. V.)

Kfor jedva brani manastir od Albanaca
Kfor jedva brani manastir od Albanaca

Zoljama na manastirOd završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji manastir Visoki Dečani četiri puta je bio meta oružanih napada albanskih ekstremista. Dva puta su 2000. godine ekstremisti na Visoke Dečane ispalili minobacačku vatru. U martovskom pogromu takođe je bio meta napada, a poslednji se desio 2007. godine, kada su ekstremisti na manastir ispalili projektil iz zolje.

Irinej: Dogovor za opstanakPatrijarh SPC Irinej rekao je da svi Srbi, gde god živeli, moraju da se dogovaraju i zajednički istupaju, jer je to važno za njihov opstanak na Kosovu i Metohiji.- Moramo da se dogovaramo i da u vezi sa svim pitanjima i problemima zajednički istupamo, to se odnosi na Srbe severnog Kosova, južno od Kosovske Mitrovice i na Srbe u Srbiji - rekao je u Pećkoj patrijaršiji patrijarh Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track