NE MARI ZA ZAKON: Đilas nezakonito kupio zgradu Ineksa

Silan i besan

NE MARI ZA ZAKON: Đilas nezakonito kupio zgradu Ineksa

Beograd -
Državni revizor utvrdio da je Grad Beograd potrošio milijardu na objekat koji je otuđio bez odobrenja Vlade, samo na osnovu zaključka gradonačelnika

BEOGRAD - Ko šiša zakon!Grad Beograd je nezakonito kupio zgradu „Ineksa“ 2009, bez odobrenja Vlade Srbije, ocena je Državne revizorske institucije (DRI), a kako Kurir saznaje, sve je urađeno na osnovu zaključka gradonačelnika Dragana Đilasa. I milijardu dinara datih za zgradu obezbeđeno je nezakonito.Zgrada „Ineksa“ u Ulici kraljice Marije prodata je na licitaciji novembra 2009, a Grad je pobedio u konzorcijumu sa svojim preduzećem, „Gradskom čistoćom“.- Kupovina zgrade nije urađena u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini RS jer o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti koje koriste organi teritorijalnih jedinica odlučuje Vlada, a potrebna je i odluka organa određenog Statutom grada Beograda, uz saglasnost Vlade - navodi se u Izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja završnog budžeta Grada za 2010, čiji predsednik je Radoslav Sretenović.Drugim rečima, zgrada je kupljena bez saglasnosti Vlade i nije određen odgovarajući organ Grada koji bi odlučivao o tome, već je sve, kako saznaje Kurir, urađeno na osnovu zaključka gradonačelnika.Revizor smatra da Grad i sredstva za kupovinu nije planirao na način propisan Zakonom o budžetskom sistemu, a nije sačinjen ni investicioni program usklađen s planom razvoja, shodno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o budžetskom sistemu.Inače, Grad i „Gradska čistoća“ dogovorili su se da Grad uplati 400 miliona dinara na ime depozita za licitaciju, a preduzeće ostalih 600 miliona.Revizor se bavio i time. Naime, Upravni odbor „Čistoće“ prvo je odlučio da se 640 miliona dinara usmeri u investiciono ulaganje, zatim je oko 260 miliona uzeto na ime očekivane dobiti za 2009. od 676,6 miliona, a 370 miliona je dobijeno prenamenom. Gradsko veće je odobrilo ove odluke.Inače, član 8 Zakona o sredstvima u svojini RS, koji je, prema DRI, prekršio Grad, kaže da je ugovor potpisan suprotno njegovim odredbama ništavan. Donošenje odluke o ništavosti je, kako saznajemo, isključivo u nadležnosti suda, a DRI je podneo zahtev za pokretanje postupka Prekršajnom sudu.

Kupio 40, dobio 100 odsto- Poslovna zgrada je iskazana u celokupnoj sadašnjoj vrednosti u Bilansu stanja Agencije za poslovni prostor, iako je Grad stekao pravo samo na idealni deo zgrade u vrednosti 39,9 odsto, dok 60,1 odsto idealnog dela zgrade pripada „Gradskoj čistoći“. Međutim, komunalno preduzeće nije upisalo kupljenu nepokretnost - navodi se u Izveštaju DRI.

Svi ćuteKurir je gradonačelnika Dragana Đilasa, Agenciju za privatizaciju, „Gradsku čistoću“ i Privredni sud u Beogradu pitao da li je ova transakcija obavljena u skladu sa zakonom. Gradonačelnik i „Čistoća“ nisu ništa odgovorili, dok nas je Agencija uputila na Sud, a Sud na Agenciju.

Koga je sve preskočio?♦ Vladu Srbije♦ Gradske institucije♦ Zakon o budžetskom sistemu♦ Zakon o javnim nabavkama♦ Zakon o sredstvima u svojini RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track