ZABRINJAVAJUĆE: Srbiji prete ogromne poplave!

Katastrofa u najavi

ZABRINJAVAJUĆE: Srbiji prete ogromne poplave!

Društvo -
Narednih dana očekuje se veće otapanje snega sa Alpa i Karpata, što će dovesti do plavljenja mnogih područja u zemlji. Najugroženija će biti zapadna Srbija

BEOGRAD - Zabrinjavajuće!Srbiju će dolaskom ovog proleća zadesiti velike poplave, kad počne otapanje snega sa Alpa i Karpata, a Zapadna Srbija je najugroženija, upozoravaju iz Hidrometeorološkog zavoda. Zbog naglog porasta temperature došlo je do otapanja velike količine snega, zbog čega će prvo u Hrvatskoj i Sloveniji dovesti do razornih poplava. Iz Hidrometeorološkog zavoda, odsek za prognozu voda, rane najave i upozorenja, kažu da se svake godine na početku proleća susrećemo sa sličnom situacijom.Velike zalihe snega- Topljenje snega u centralnoj Evropi, tačnije na Alpima, još nije krenulo, ali se očekuje da će ga biti jer ima velikih zaliha snega. Možemo očekivati poplave i moramo biti spremni jer se u narednih četiri-pet dana očekuje i topljenje veće količine snega u Hrvatskoj i Sloveniji. Postoji mogućnost porasta vodostaja na slivu reke Save, ali to je ono s čime se susrećemo svake godine na početku proleća. Mada, ove godine ima nešto više snega u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pa će prilikom otapanja ta voda proći i kroz Srbiju. Zato je realno očekivati topljenje, a sada su evidentni porasti nivoa reka Kupe, Krke, Mure i Drave. Narednih dana biće porasta vodostaja i kod nas, najviše na reci Savi - kažu iz Hidrometeorološkog zavoda.Milionske šteteMeštani zapadne Srbije, tačnije Šapca, mogli bi da pretrpe najveće posledice od poplava ove godine.- Redovna odbrana od poplava očekuje se da će biti proglašena kod Šapca, jer je vodostaj na reci Savi već povećan - kažu iz ovog zavoda.Podsetimo, u poslednjih nekoliko godina najveće poplave zabeležene su 2009. i 2010. godine, kada je vodostaj reka bio na istorijskom maksimumu. Tada se šteta na poplavljenim područjima merila milionima evra.

Marić: Loša preventiva!Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže za Kurir da je u Srbiji loša preventiva za zaštitu od poplava.- Godinama u našoj zemlji nije ulagano u infrastrukturu, tako da je i dalje problem zaštititi neka mesta od poplava. Dobro je, međutim, što smo dobili pet novih opremljenih timova, što znači da ćemo biti spremni za reagovanje - kaže Marić.

Najveće poplave u Srbiji1965. Izlio se Dunav.Pod vodom je bilo oko 150.000 hektara zemlje, 16.000 kuća i 214 kilometara puta.1999. Na slivovima glavnih pritoka Velike Morave u velikim bujičnim poplavama stradalo osmoro ljudi.2000. U martu i aprilu, kao posledica naglog topljenja snega na Karpatima, pod vodom su bile opštine Sečanj i Jaša Tomić.2005. Velika poplava u Banatu nanela je štetu od 12,6 miliona evra. Štetu su pretrpela i naselja u slivu Južne Morave, kao i u Niškom i Jablaničkom okrugu.2006. Oko 225.000 hektara zemljišta bilo je poplavljeno. Šteta je procenjena na 35,7miliona evra.2011. U Ljigu i Novom Pazaru poplave su izazvale pustoš. Pod vodom je bilo 1.500 hektara oranica i 200 domaćinstava.2012. Izlile se reka Morava kod Požege, Tamnava kod Valjeva i druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track