Selaković i Dežer posetili Zabelu
Foto: Tanjug

Program obrazovanja osuđenika

Selaković i Dežer posetili Zabelu

Društvo -
Osuđenicima moramo da ponudimo zaposlenje, perspektivu i povratak normalnom životu i zbog toga je ovaj pilot projekat njihovog obrazovanja i pokrenut, naveo je Vensan Dežer

POŽAREVAC - U Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" u Požarevcu danas je predstavljen program obrazovanja i osposobljavanja osuđenika za poslove za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Više od 500 osuđenika iz KPZ u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu biće osposobljeni da rade kao zavarivači i pekari, kao i za poslove u povrstarstvu, sito-štampi i izradi nameštaja. Projekat "Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama Srbije" koji sa oko dva miliona evra finansira EU započet je početkom godine, a biće završen u septembru.

Osnovni kriterijum za obučavanje osuđenika je da imaju završenu osnovnu školu i da se dobrovoljno uključe u program. Selekacija se ne obavlja po dužini kazne i vrsti krivičnog dela koje su počinili ali se obraća pažnja na dobro vladanje i ponašanje u skaldu sa pravilnkom o kućnom redu. Obuka za pet poslova traje od pet do 20 nedelja.

Nakon obuke organizuju se završni ispiti, a osuđenici dobijaju sertifikat na kojem ne piše gde su i u kojoj ustanovi stekli znanje i veštine. KPZ Zabela danas su obišli ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović. Selaković je u izjavi novinarima istakao da je jedan od ciljeva Vlade Srbije jačanje pravne države koja čini napore u preventivi krivičnih dela i unapređenju zatvorskog sistema.

"Ministarstvo pravde u okviru kojeg je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je ministarstvo koje ima najveću saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji i to ministarstvo koristi oko 50 odsto sredstava iz pristupnih IPA fondova", rekao je Selaković.

On je dodao da je plan da se formiraju socijalna preduzeća koja će omogućiti zatvorenicima koji prođu tu obuku i izađu na slobodu da se u tranzitnom periodu prilagode tržištu rada.

Dežer je istakao da je cilj projekta da se osuđenici vrate u društvo, resocijalizuju i da ne postanu povratnici u izvršenju krivičnih dela.

"Moramo da im ponudimo zaposlenje, perspektivu i povratak normalnom životu i zbog toga je ovaj projekat i pokrenut", rekao je Dežer.

On je dodao da je do sada 145 osuđenika uspešno završilo obuku i oni bi uskoro trebalo da dobiju sertifikat. Dežer se osvrnuo i na prenatrpanost srpskih zatvora i ocenio da osuđenicima treba omogućiti da kaznu služe kroz alternativne sankcije poput kućnog zatvora ili društveno korisnog rada. Osuđenici u KPZ Zabela navode da će im obuka značiti zbog veština koje će da steknu i omogućiće da im brže prođe vreme u zatvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja