Mrkić: Moguć preokret u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine

Mrkić: Moguć preokret u Briselu

Politika -
Na pomolu je solidan i pošten aranžman. Srpska strana je prihvatila sve predloge Ketrin Ešton. Priština još nije, a i iznenada je izašla i sa fundamentalno novim uslovom kog bi trebalo da se odrekne ako iskreno želi rešenje, navodi šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Ima šanse da dođe do preokreta i da se, pod okriljem EU, konačno postigne sporazum koji bi zadovoljio i Beograd i Prištinu. U poslednjih 48 sati stvorene su neke pretpostavke da se postigne dogovor. Očigledno je počeo da preovlađuje racionalan pristup, koji, verujem, proizilazi iz dosadašnjeg nastupa naše delegacije, kaže šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.On kaže da su evropski posrednici očigledno počeli da uviđaju da Srbija ne traži nešto što bi štetilo Albancima na Kosovu, niti vlastima u Prištini."Na pomolu je solidan i pošten aranžman. Srpska strana je prihvatila sve predloge Ketrin Ešton. Priština još nije, a i iznenada je izašla i sa fundamentalno novim uslovom kog bi trebalo da se odrekne ako iskreno želi rešenje".Mrkić navodi da je bezbroj puta ponovljneo šta je pravi oslonac za ostanak, opstanak i puni oporavak Srba na KiM.

"Lokalna srpska policija, Srbi u ulozi komandira policijskih jedinica, prvostepeni i drugostepeni sudovi sastavljeni od predstavnika srpskog naroda na Kosovu i neupućivanje i nerazmeštanje na severu KiM neke buduće vojske vlasti u Prištini", kaže Mrkić i dodaje da bi trebalo pitati Brisel koliko bi odlaganje rešenja za KiM usporilo naše evropske integracije, iako Srbija ostaje strateški posvećena tom putu.

Kada je u pitanju mogućnost vraćanja dijaloga pod okrilje UN, Mrkić navodi da je naša delegacija sada potpuno koncentrisana na korisnu upotrebu preostalog vremena i na postizanje rešenja u dijalogu, uz posredovanje Eštonove.

"Sve pretpostavke o tome „šta bi bilo, kad bi bilo“ u ovom trenutku su neprikladne".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track