NEMCI PITAJU: Ko je politički pokrio trgovinu organima na Kosovu!
Foto: REUTERS

Slučaj Medikus

NEMCI PITAJU: Ko je politički pokrio trgovinu organima na Kosovu!

Društvo -
"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta koji navodi da se klinika "Medikus" nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine

BERLIN - Nemački list Zidojče cajtung piše o presudi koja je danas izrečena vlasniku klinike "Medikus", njegovom sinu i saradnicima odgovornim za ilegalnu trgovinu organima, ocenjujući da je politička pozadina tog slučaja ostala nerazjašnjena!

"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta u ovom listu, koji navodi da se klinika "Medikus" nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine."Jilman Altun, 23-godišnji Turčin, zatečen je na aerodromu u Prištini. Nekoliko sati pre toga boravio je na klinici. Njegov bubreg bio je namenjen 74-godišnjem Izraelcu. Veliki broj siromašnih ljudi iz zemalja poput Rusije, Moldavije i Kazahstana dovođeni su u Prištinu, gde im je vađen bubreg za odgovarajućuu sumu novca. Obično su im obećavali 15.000 evra, ali bi na kraju dobijali znatno manje", prenosi Dojče vele pisanje ovog lista.

Nemački politički nedeljnik Špigl je u jeku skandala o transplantaciji organa u Nemačkoj, pisao i o klinici "Medikus""u kojoj su bogati nemački fabrikant Valter i siromašna ruska emigrantkinja Vera, operisani - ona je svoj levi bubreg prodala za 8.100 evra, a smrtno bolesni Nemac je svoj bubreg kupio za 81.892,72 evra, pisao je "Špigl" avgusta 2012. Novinari ovog nedeljnika dugo su istraživali ilegalnu trgovinu ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

U analitičkom izveštaju u najboljem stilu svetskog novinarstva, magazin "Špigel" pisao je o davaocima i primaocima organa, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o "pokriću" kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konlikta "ugostio" porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata "Medikusa" predložili otvaranje klinike na Kosovu, pa Nemac poslao tri miliona evra...

Vera nije bila jedina na klinici "Medikus". U novembru 2008. godine je na carini aerodroma u Prištini pozlilo Jilmanu Altunu. Pacijenta su odveli lekaru na aerodromu, koji je utvrdio da je čoveku upravo izvađen bubreg, a kako je Turčin rekao, to je bilo u "Medikus" klinici, pisao je "Špigel", navodeći da je tada policija upala u vilu i tamo našla 74. godišnjeg Izraelca kao primaoca organa. U tužnim sudbinama onih koji su na bilo koji način završili u klinici "Medikus", postavlja se i pitanje šta je bilo sa siromašnom Verom?

Ona je, pisao je "Špigel", novcem od prodatog bubrega uspela da iz Rusije dovede svoju ćerku u Tel Aviv, koja, kako navodi magazin, zna za žrtvu svoje majke i želi da postane lekar, kako bi majci pomogla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja