PRESKUPO: Za uskršnji ručak ode petina plate
Foto: Aleksandar Jovanovic

Pred praznike bezobrazno skočile cene

PRESKUPO: Za uskršnji ručak ode petina plate

Društvo -
Za pripremu svečanog ručka prosečna srpska porodica mora da izdvoji šest-sedam hiljada dinara

BEOGRAD - Praznični udarac na prazan novčanik.Za uskršnju trpezu prosečna srpska porodica mora da izdvoji šest do sedam hiljada dinara ili skoro petinu prosečne plate. Imajući u vidu da su ovoj gozbi prethodili prvomajski praznici, kao i farbanje velikog broja uskršnjih jaja, većina domaćica će zbog besparice nešto morati da izbaci s jelovnika.Već prazan novčanik opustošiće nabavka osnovnih namirnica za Uskrs, kao što su svinjski but ili neko drugo pečenje, a zbog povećane potražnje cene ovih namirnica skočile su od 10 do 15 odsto. Zato je za nabavku bar dva kilograma svinjskog ili jagnjećeg pečenja potrebno od hiljadu do dve hiljade dinara. Osim mesa, na trpezi će se naći i sarme, ruska salata i torta, a sve to, naravno, valja zaliti nekim alkoholnim pićem ili sokom.- Farbam 30 jaja, koja u proseku koštaju oko 15 dinara, pa je to već 450. Dodajte boju, koja je od pet do 15, pa gel od 200, pa nalepnice od 30 i više dinara. Samo za to mi treba više od hiljadu dinara - žali se jedna od mušterija na pijaci.Kako kaže, za sarme i pečenje će dati još minimum 2.500 dinara, za rusku i svežu salatu još hiljadu, za tortu isto toliko, pa i više ako je u pitanju kupovna. Na primer, za najjeftinije vino treba izdvojiti 460 dinara za dva litra, dok pakovanje soka od četiri dvolitarske flaše košta oko 448 dinara.

Cene uskršnja trpeza♦ svinjski but 449 din.♦ jagnjetina 795 din.♦ prasetina 880 din.♦ sarma 800 din.♦ ruska salata 550 din.♦ sveža salata 450 din.♦ torta 1.500 din.♦ vino 460 din.♦ koka-kola 520 din.ukupno 6.404 din.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track