Ljudima fali lep život ko u Titovo vreme
Foto: Wikipedia

Mića Milošević

Ljudima fali lep život ko u Titovo vreme

Društvo -
Reditelj serije Crveno i crno kaže da ljudima ne nedostaje sam Tito već njegova Jugoslavija i to iz mnogo razloga

BEOGRAD - Posle 33 godine od smrti doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, reditelj TV serije "Crveno i crno" Milivoj Mića Milošević ocenio je danas da građanima ne nedostaje toliko Tito koliko lep život u njegovo vreme.

Serija je prvi put emitovana 2006. godine, a ovih dana se ponovo reprizira na televiziji. "Mene sada zovu i kažu kako je serija dobra. Ljudi je tek sada otkrivaju, ne zbog toga što im nedostaje toliko Tito, već Titova Jugoslavija i to iz mnogo razloga", rekao je Mića Milošević.

U seriji se o Titu govori kao o bravaru, revolucionaru, robijašu, ljubitelju lova, ali i snalažljivom državniku koji je pobedio i Adolfa Hitlera i Josifa Staljina. "Tito je Jugoslaviju boljševčki obnovio, pa ono u nazivu serije - crveno znači kao revolucija, a crno od preterano crvenog. Ali da boljševizam i njemu ne bi došao glave Tito je izvrdao Staljinove lagereske stege i pragmatično započeo ljubav sa Zapadom," rekao je Mića Milošević.

Prema nejgovim rečima, na taj način je "usledila zapadno - ekonomska šargarapa" koja je građanima omogućila prosperitetne godine.

On je ocenio da je Jugoslaviju srušila nacionalistička desnica i podsećajući na reči Poljaka publiciste Adama Mihnika, on je istakao da su "od komunista gori samo antikomunisti". "Sada je aktuelna ideja o nekoj Zapadno-balkanskoj Federaciji: normalizacija, saradnja, ekonomska obnova. I mi smo upravo svedoci tog dinamizma, korak po korak i Đinđić (Zoran), pa Tadić (Boris), Dačić (Ivica) i Vučić (Aleksandar), nema nam druge, samo napred", istakao je Mića Milošević.

Tito je umro 4. maja 1980. u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani. Četiri dana kasnije u Beograd je, na sahranu doživotnog jugoslovenskog predsednika, došlo oko 700.000 ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja. To je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Milošević: Tito je bio čovek ravnoteže

Istoričar Srđan Milošević ocenio je danas da je Josip Broz Tito bio vešt političar koji je znao da balansira, ali je istakao da on često nije bio ključni donosilac odluka u SFRJ. On je bio čovek ravnoteže. On je rekao da Tito nije imao ključnu ulogu u formiranju nacionalnog pitanja koje je rešeno u II svetskom ratu. "Ono što sa velikom sigurnošću možemo da kažemo, jeste da ne postoji Titovo rešenje nacionalog pitanja, njegov doprinos je bilo to uverenje bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda, u tom smislu on je bio čovek koji je verovao u Jugoslaviju," rekao je Srđan Milošević.

Prema nejgovim rečima Tito nije bio zadovoljan ni rešenjima koje je predviđao Ustav iz 1974. godine, ali ga je prihvatio pošto je to bila odluka većine. "Mnoge od tih odluka koje su donošene nisu bile u skladu sa onim što bi Tito isprava želeo, ali je ocenujući odnos snaga unutar partije balansirao i prihvatao odluku većine. Odluke su bile rezultat partijskih dogovora, nije previše insistirao na drugačijim rešenjima", kazao je Srđan Milošević. On je rekao da je to bio period diktature proletarijata, ali da je taj politički sistem bio promenjen uvođenjem demokratskog centralizma, zbog čega se kako je Milošević ocenio, "Tito ne može smatrati diktatorom kao što je to bio Staljin".

Milošević je istakao da je Tito bio "čovek ravnoteže" i da je znao da dobro da balansira na unutrašnjem planu, a posebno u vođenju spoljne politike. "Tu svoju osobinu pokazo je u ratu, kao dobar procenitelj situacije, ali i u političkim i vojnim stvarima. Doživeo je niz priznanja i od saveznika i od protivnika za svoje vojne uspehe", podsetio je Milošević. On je naveo, da je posebno interesantno pitanje Titovog naslednika i da je odgovor napravljen Ustavom iz 1974. godine. "Ustav nije prediviđao Tita posle Tita, i to je bio novi iskorak u tom procesu demokratizacije koji nije svakako bio pluralan, ali se očekivalo da će njegovim nestankom, nestati element lične vlasti. Ja nikada ne bih to upisao kao neki minus što nije ostavio pitanje naslednika", rekao je Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track