OPSADA KUĆE CVEĆA: Počast Titu odalo na stotine
Foto: Tanjug

Jugonostalgičari

OPSADA KUĆE CVEĆA: Počast Titu odalo na stotine

Društvo -
Prva je na grob cveće položila udovica Jovanka, a za njom i ostali građani iz svih krajeva bivše SFRJ, najviše Slovenaca i Makedonaca, a najavljena je i velika grupa iz BiH
1 / 10 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Kolone od nekoliko stotina građana, poštovalaca nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, počele su od jutros da stižu na njegov grob, obeležavajući 33 godine od njegove smrti.

Prva je na grob cveće položila udovica Jovanka Broz, a za njom i ostali građani iz svih krajeva bivše SFRJ, najviše Slovenaca i Makedonaca, a najavljena je i velika grupa iz BIH.

Oni su došli, okićeni bedževima sa Titovim likom, noseći zastave SFRJ i nekadašnjeg Saveza komunista, kao i kape sa petokrakom.

Doživotni predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, preminuo je 4. maja 1980. godine, u bolnici u Ljubljani, a njegovoj sahrani u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz čak 127 zemalja.

Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina i imao je izuzetan ugled u svetu. Posebno je veliki značaj, u međunarodnim odnosima, imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

Iz Drugog svetskog rata je izašao kao legendarni vođa, a borbu protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom iskoristile su i za promenu vlasti u zemlji i ustoličenje socijalističkog režima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track