Ljajić u poseti Saudijskoj Arabiji
Foto: Reuters

Na kraljev poziv

Ljajić u poseti Saudijskoj Arabiji

Politika -
Ova poseta prva je od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikcija Rasim Ljajić boraviće od 5. do 7. maja u zvaničnoj poseti Saudijskoj Arabiji, na poziv kralja te države Abdulaha bin Abdulaziza al Sauda.

Ljajić će se tokom boravka u Saudijskoj Arabiji sastati i sa ministrom inostranih poslova te države Saudom al-Fejsalom, kao i sa ministrom ekonomije Muhamedom al-Džazerom, saopštila je vlada.

Poseta Ljajića Saudijskoj Arabiji prva je nekog od zvaničnika Srbije nakon što su dve države uspostavile diplomatske odnose.

"Razgovaraćemo o unapređenju političkih odnosa, ali i razvoju ekonomske saradnje s obzirom da smo zainteresovani za njihova ulaganja. Predložićemo nekoliko projekata za koje smatramo da postoji interes Saudijske Arabije", rekao je Ljajić Tanjugu uoči puta u Rijad.

Vlada Srbije usvojila je u februaru ove godine odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom na rezidencijalnoj osnovi. Saudijska Arabija je jedina arapska zemlja s kojom Srbija nikada nije imala diplomatske odnose, a uspostavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje ambasade u Rijadu daće zamajac razvoju međusobnih političkih i ekonomskih odnosa, intenziviranju političkog dijaloga i izgradnji međusobnog poverenja, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije prosleđenom povodom te odluke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja