OPLENAC: Preneti posmrtni ostaci Karađorđevića
Foto: Tanjug

OPLENAC: Preneti posmrtni ostaci Karađorđevića

Društvo -
Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije

OPLENAC - Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su oko 13.30 u crkvu svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević, gde će sutra uz najviše državne počasti biti zaupokojeni.

Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije.

Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja "Kraljevina Srbija" u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.Pomen u crkvi služio je vladika Jovan sa sveštenstvom, a građani su potom u mimohodu odali poštu Kralju Petru Drugom, kraljici Aleksandri, kraljici Mariji i kraljeviću Andreju.Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

U kripti crkve svetog Đorđa, gde će sutra biti sahranjena četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.U crkvi ima 39 grobnih mesta, a građani poštovaoci krune moći će do kasnih večernjih sati da odaju poštu Karađorđevićima.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

http://www.youtube.com/watch?v=CbNkS9oDZDM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track