Subotičkim trojkama po 50.000 dinara

Subotičkim trojkama po 50.000 dinara

Srbija -
Đurđica Crnković dečake je na svet donela posle trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, a rođeni su u porodilištu na Betaniji

SUBOTICA - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja posetili su porodicu Crnković i prve ovogodišnje subotičke trojke, čestitali srećnim roditeljima i uručili im vaučere u vrednosti od po 50.000 dinara za kupovinu pelena i bebi opreme.

Đurđica Crnković kaže da je dečake na svet donela posle trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, da su trojke rođene u porodilištu na Betaniji, u Novom Sadu, i da su "oni trostruki izazov, ali i trostruka sreća". Na svet je prvo došao Martin, sa 2.200 grama, drugi se rodio Luka, sa 1.880 grama, a treći Ante, sa 1.800 grama. Svi su bili dugački 54 centimetra i rođeni su u razmaku od po jednog minuta.

"Bebe smo dobili posle trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Prva dva su bila o trošku države, u Novom Sadu, a treći, koji smo sami finansirali, radili smo u jednoj novosadskoj privatnoj bolnici. Dan kada sam se porodila bio je najsrećniji dan u mom i životu moga supruga", istakla je Crnkovićeva.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić ovom prilikom je istakao da su, nakon što je usvojena Skupštinska odluka i formirana nadležna komisija, prva četiri para ušla u program besplatnog trećeg pokušaja vantelesne oplodnje o trošku gradskog budžeta.Odbornici Skupštine grada Subotica jednoglasno su krajem marta usvojili odluku po kojoj će se iz gradskog budžeta finansirati treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Usvojenom odlukom parovi koji su do sada imali dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja, imaće pravo i na treći besplatni pokušaj koji će biti plaćen iz gradskog budžeta, i to u zdravstvenim ustanovama u kojima se ovi postupci vrše i o trošku zdravstvenog osiguranja.Među uslovima za ostvarivanje ovog prava nalazi se i starosni, pa tako da bi ostvarila ovo pravo žena ne sme biti starija od 41 godine.

Prilikom izrade predloga odluke, u stručnoj konsultaciji sa nedležnima u Opštoj bolnici, uzeto je u obzir 50 parova koji su u programu pripreme za treći pokušaj vantelesne oplodnje, pa je shodno tome u budžetu opredeljeno 12,6 miliona dinara za ove potrebe, odnosno oko 230.000 dinara po jednom pokušaju vantelesne oplodnje. Subotica je za nepunih prvih pet meseci ove godine dobila 521 novog sugrađanina - 273 dečaka i 248 devojčica. Među njima svet su ugledale jedne trojke i osam parova blizanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track