Radi fontana Mladost!
Foto: Tanjug

Ispred Muzeja

Radi fontana Mladost!

Beograd -
Fontana će ponovo biti mesto sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda na Beograd

BEOGRAD - Ispred Muzeja istorije Jugoslavije danas je, posle niza godina propadanja ponovo počela da radi fontana "Mladost" u čiju obnovu je uloženo 24 miliona dinara.

Fontanu je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, pustio u rad predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić istakavši da nije slučajno što se ona otvara "baš na današnji dan, na nekadašnji praznik mladosti, jer se istorije ne treba odricati, već je treba poštovati i negovati".

Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić je rekao da je posebno ponosan, jer su obnovu fontane inicirali upravo stanovnici te beogradske opštine.

Dinčić je istakao i da će, fontana ponovo biti mesto sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda na Beograd, "ali i značajna kulturna tačka Savskog venca i našeg grada".

Opština Savski venac je obezbedila potrebne dozvole i saglasnosti, a projekat i radove vrednosti oko 24 miliona dinara je u celosti finansirala Uprava za vode.Fontana "Mladost" koja dominira prostranim platoom ispred Muzeja, specifična je ne samo po svojoj veličini i izgledu, već i poa amfiteatru na kome se održavaju različiti vidovi kulturnih manifestacija.

Sadašnju formu, sa većom kružnom fontanom kao amfiteatrom, okruglom pozornicom u središtu bazena i manjom šestougaonom fontanom na gornjem platou, fontana "Mladost" dobila je 1981. u okviru preuređenja prostora ispred Muzeja po projektu arhitekata Branislava i Marije Jovin iz 1978.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track