POBEGAO: Talibani pobili Čedinu ekipu u Pakistanu
Foto: Tviter

Lider LDP izbegao smrt

POBEGAO: Talibani pobili Čedinu ekipu u Pakistanu

Društvo -
Lider LDP u aprilu nije uspeo da osvoji K2 jer su ga pakistanske vlasti zamolile da napusti kamp zbog mogućih napada talibana

BEOGRAD - Talibani su ubili planinare koji su sa Čedom bili u istom kampu u Pakistanu tokom njegovog osvajanja vrha K2!

Lider LDP Čedomir Jovanović je u aprilu na svom planinarskom putešestviju po vrhovima Pakistana bio s planinarima koje su pre nekoliko dana talibani ubili u kampu Nanga Parbat na planinskom vencu Himalaja.

Nesvestan opasnosti

- Čeda u prvi mah nije povezao da su ti ljudi bili s njim u istom kampu, ali kad je video imena, shvatio je da je s njima provodio sate. Njihova pogibija ga je veoma potresla. Tokom njegovog boravka pakistanske vlasti stalno su upozoravale na opasnost od talibana. Zato Jovanović i članovi njegove ekspedicije nisu uspeli da se popnu na vrh K2 - pakistanske vlasti zamolile su ih da napuste K2 i Himalaje zbog mogućih napada talibana. Čedinoj ekspediciji bilo je ostalo svega 750 metara da osvoje najopasniji vrh na svetu - navodi izvor Kurira.

Naš sagovornik dodaje da se Jovanović poverio prijateljima da tek sad shvata u kakvoj su opasnosti bili, ali da mu se planinarenje toliko uvuklo pod kožu da bi sutra ponovo otišao.

Izvor Kurira blizak Jovanoviću kaže da im je ispričao da su dvojica ubijenih bili među najboljim planinarima i da su penjući se na K2 uspevali da po pet dana vise na konopcima i da tako čak i spavaju.

U LDP kažu da su Jovanović i članovi njegove ekspedicija u stalnom kontaktu sa članovima ekspedicije koji su još u kampu i da su uputili saučešće porodicama nastradalih.

Fotografije iz Pakistana

- Jovanović i deo njegove ekspedicije bili su šokirani kad su čuli da su planinari tako hladnokrvno pobijeni - rekli su u LDP.

Podsećamo, Jovanović je nedavno povodom svojih doživljaja po planinskim vrhovima Pakistana organizovao prodajnu izložbu fotografija u beogradskoj galeriji „Nju moment“. Ceo prihod od prodaje namenjen je za finansiranje planinarske ekspedicije iz Niša na vrh Elbrus.

Foto: Beta
Foto: Beta

Talibani ih ubili i opljačkaliPetnaestak naoružanih talibana napali su kamp u subotu uveče i ubili i opljačkali planinare. Jedan od alpinista je Amerikanac sa dvojnim, američko-kineskim državljanstvom, trojica su iz Ukrajine, po dvojica iz Slovačke i Kine, jedan Litvanac, Nepalac i vodič Pakistanac. Jedan od alpinista je uspeo da preživi napad. Pakistanski talibanski pokret preuzeo je odgovornost u ime Džunud ul Hifsa - nove frakcije koja je formirana u cilju napada na strance.

Čeda go do pojasa na Akonkagvi

Jovanović je prošle godine osvojio najveći vrh Južne Amerike, Akonkagvu, čija je visina 6.962 metra. Kurir je tada ekskluzivno objavio fotografiju Jovanovića kako stoji u snegu polugo, u zelenim tregericama smaknutim na kukove, dok pozira sa savršenim trbušnjacima. Jovanović je ponosno pokazao i svoju tetovažu preko pola grudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track